A hatóságok továbbra is vizsgálják annak okát, hogy mi vezethetett több mint 600 ember megbetegedéséhez Nagykőrösön, miközben az érintett étkeztető cég és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eltérően értékeli a helyzetet.
A hvg.hu beszámolója szerint a nagykőrösi eset kapcsán egyelőre ellentmondásos információk láttak napvilágot. A szolgáltatást végző Eatrend Kft. saját vizsgálati eredményeire hivatkozva igyekszik tisztázni szerepét, ugyanakkor a Nébih szakemberei szerint a cég által elvégeztetett tesztek csupán részleges képet adhatnak a történtekről.
A megbetegedések súlyosságát jelzi, hogy öt gyermeket kórházba kellett szállítani kiszáradásos tünetek miatt, bár szerencsére állapotuk gyorsan javult, így már elhagyhatták az egészségügyi intézményt. A betegek többsége hányással, hasmenéssel és hasi fájdalmakkal küzdött a Pest Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint.
Mit mutatnak a laboratóriumi eredmények?
Az Eatrend Kft. közleményében vírusfertőzésre utalt, mely szerintük az ország több pontján is megjelent, és Nagykőröst is elérte. A vállalat azt állítja „a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági szabályok szerint dolgozunk”, valamint hogy a Nébih laboratóriuma által vizsgált ételmintáik negatív eredményt mutattak.
A Nébih azonban pontosította ezeket az állításokat. A hatóság közlése szerint az étkeztető cég által megrendelt vizsgálatok mindössze négy paramétert – Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia Coli és Koaguláz pozitív Staphylococcus – ellenőriztek. A jelenleg zajló hivatalos vizsgálat ennél jóval szélesebb körű, és a minták „nagyfokú általános szennyezettséget mutatnak”.
A Pest Vármegyei Kormányhivatal megerősítette, hogy a vizsgálatok még nem zárultak le, így egyelőre nem lehet végső következtetéseket levonni az eset kapcsán.
0 Megjegyzések