Magyarországon azért támogatjuk kiemelten a fiatal gazdálkodókat, hogy a vidéki életformát megőrizzük és a biztonságos élelmiszer-ellátást megerősítsük – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki kedden, Rómában egyeztetett Qu Dongyuval, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) főigazgatójával a tárca közleménye szerint.
A
tájékoztató szerint a megbeszélésen a tárcavezető arra hívta fel a
figyelmet, hogy a magyar agrárium gerincét a kis gazdaságok alkotják,
melyek sajátossága, hogy egyszerre vállalnak szerepet a
növénytermesztésben és az állattenyésztésben. Emellett hatalmas szerepük
van a táj megművelésében, a biodiverzitás fenntartásában és a helyi
értékek megóvásában. A miniszter példaként említette a hazai termelői
piacokat is, melyek fontos értékesítési lehetőséget kínálnak ezeknek a
termelőknek.
Nagy István a találkozón a globális
élelmezésbiztonság kapcsán kitért arra is, hogy erkölcsi kötelességünk
segítséget nyújtani azoknak, akik éheznek. Ott ahol bőség van mindent
meg kell tenni az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.
Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az ellátási lánc minden szintjén
jelentősen csökkentsük az élelmiszerhulladék mennyiségét – tette hozzá.
A
tárcavezető arról is beszélt, hogy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági
Világszervezet (FAO) közreműködésével 400 diák részesül ösztöndíjban
hazánkban. Ezek a tanulók a Magyarországon töltött tanulmányi idejük
alatt, az ismeretek elsajátítását követően, hazavihetik majd azt a
tudást, amivel sokat tehetnek a biztonságos élelmiszer-ellátás
érdekében. Hangsúlyozta, a segítséget oda kell vinni, ahol szükség van
rá. Magyarország ezért számos programot valósít meg például Afrikában,
ahol Ugandában és Csádban vetőmaggal, Kenyában pedig mintafarmmal
támogatja a helyi agrárium megerősítését és a nélkülözés felszámolását –
fűzte hozzá a miniszter.
MTI
0 Megjegyzések