A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Semjén tárgyalt Weberrel és bejelentette: a KDNP kilép a Néppártból


A KDNP számára erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Pétert személye az EPP-frakcióban, a Tisza Párt a Néppártban. A KDNP ezért távozik az Európai Néppártból - jelentette be Semjén Zsolt a Karmelitában. Magyar Péter azzal, hogy személyében támadta Hölvényi Györgyöt, “kényszerpályára tette” a KDNP-t - mondta az ATV kérdésére.


Őszinte, korrekt és hosszú beszélgetést folytattak, érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi szituáció, “mivel előbb voltunk a Néppártban, mint a Néppárt. Az Európai Néppártba Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t” - mondta Semjén Zsolt, miután Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) bajor elnök-frakcióvezetőjével tárgyalt péntek reggel a Karmelitában.

A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes azt mondta: a Tisza pártot tekintve érthető a szempont, hogy az Európai Néppártnak nem mindegy, hány képviselő csatlakozik az ő EPP-frakciójukhoz, 7 vagy 1 - utalt a Tisza hét EP-mandátumára és KDNP-s Hölvényi Györgyére.

A KDNP számára elfogadhatatlan, ha Magyar Pétert felveszik az EPP-frakcióba, vagy a Tisza Pártot a Néppártba. Akkor a KDNP távozik - jelentette be Semjén Zsolt, hozzátéve: erkölcsi, elvi és politikai okokból kifolyólag a KDNP helyzete tarthatatlanná vált az Európai Néppártban. Ezt Manfred Weber most a találkozójukon tudomásul vette - tette hozzá.

Az ATV kérdésére Semjén Zsolt azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnökkel és Navracsics Tiborral - aki a részben a néppárti tagság miatt is lépett be a KDNP-be- is átbeszélték a helyzetet, "ami Magyar Péter nyilatkozata után alakult ki".

A tárgyalások előtt ugyanis nyilvánosságra hozta a Weber-beszélgetést - fogalmazott a KDNP elnöke. “Ezt az inszinuációt elkövette, és személyében támadta Hölvényi képviselő urat. Ezzel kényszerpályára tette a KDNP-t” - mondta Semjén Zsolt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések