A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Német hírszerzés: 2023-ban az ISIS Ukrajnát használta tranzitpontként

Az "Iszlám Állam Horaszán Tartománya" nevű (ISPKH)* terrorcsoport Ukrajnát használhatta fel arra, hogy támogatóit nyugati országokba juttassa - mondta Thomas Haldenwang, a belföldi hírszerzéssel foglalkozó német alkotmányvédelmi hivatal vezetője.

"Az ISPKH-nak sikerült átirányítania támogatóit Nyugat-Európába, feltehetően az Ukrajnából érkező menekülthullám révén"

- mondta a 2023-as eredményekről tartott sajtótájékoztatón.

Németország és más európai országok szorosan figyelik és megelőzik az esetleges terrortámadásokat - mondta. Haldewang.

Nancy Faeser német belügyminiszter, aki jelen volt a konferencián, azt mondta, hogy Németországban jelenleg összesen mintegy 27 ezer követője van a radikális iszlamizmusnak.

"Fenyegetés származhat magányos dzsihadistáktól és kisebb csoportoktól is, de a nagyszabású, összehangolt terrortámadások, mint a közelmúltban Moszkvában történt terrortámadás is lehetséges forgatókönyv" - tette hozzá Haldewang, utalva a március 22-i, Crocus City Hall elleni terrortámadásra.

Áprilisban a német főügyészség vádat emelt öt tádzsik, egy türkmén és egy kirgiz állampolgár ellen terrorizmussal kapcsolatosan. A vádlottak 2022-ben Ukrajnán keresztül érkeztek Németországba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések