A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Oroszországi Föderáció az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kéri

Oroszország június 14-re kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását, tekintettel a nyugati országok döntésére, miszerint azok engedélyezték a nyugati fegyverekkel történő csapásmérést az orosz területeken.

Oroszország június 14-re kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, mivel a nyugati országok zöld utat adtak Kijevnek az általuk szállított fegyverek bevetésére az Oroszországi Föderáció területén

– jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség az ENSZ orosz külképviseletének Telegram-bejegyzése alapján.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter május 31-én megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök beleegyezett az orosz területekre irányuló amerikai fegyverekkel történő csapásokba. Blinken szerint csak a Harkiv környéki orosz területekről lehet szó. Nem zárta ki azonban, hogy az orosz területre mért amerikai fegyvercsapások hatótávolsága nőni fog.

A német kabinet ugyanezen a napon közölte, hogy német fegyvereket lehetne használni az orosz támadások elleni védekezésre Harkiv környéke közelében. A nyugati országok között azonban most nincs egyetértés a fegyvereik ukrajnai alkalmazásának korlátozásáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 28-án azt mondta, hogy a modern csapásmérő rendszerek célpontjainak kiválasztása és a repülési feladatok kijelölése távolról vagy automatikusan történik, ukrán katonák jelenléte nélkül.

Ezt azok teszik, akik ezeket a csapásmérő rendszereket gyártják és szállítják Ukrajnának

– hangsúlyozta.

Putyin figyelmeztetett, hogy a NATO-országoknak fel kellene ismerniük, hogy mivel játszanak.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev május 31-én rámutatott, hogy az Ukrajnának szállított összes nagy hatótávolságú fegyver már ma is közvetlenül a NATO katonái által ellenőrzött, és az ilyen akciók ürügyet szolgáltathatnak a megtorló csapásokhoz.

Ez nem katonai segítségnyújtás, hanem részvétel az ellenünk folyó háborúban. És az ő cselekedeteik akár casus bellivé is válhatnak

– figyelmeztetett Medvegyev.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések