A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyel bíró: a Nyugat háborúba rángatja Varsót!

Tomasz Szmydt lengyel bíró politikai menedékjogot kért Fehéroroszországban, tiltakozásul országa „igazságtalan és tisztességtelen” Oroszország-ellenes álláspontja miatt – számolt be róla a Politico. 

Szmydt, aki a varsói tartományi közigazgatási bíróságon szolgált, és a Bírák Országos Tanácsa jogi osztályának vezetője volt, azt állítja, hogy kénytelen volt elhagyni hazáját, miután üldözték és fenyegették „független politikai álláspontja” miatt. Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Minszkben, ahol nyilvánosan lemondott tisztségéről, és védelmet kért a fehérorosz hatóságoktól.

„A bírói tisztségemről való lemondással tiltakozom a lengyel hatóságok által a Belarusz Köztársasággal és az Orosz Föderációval szemben folytatott tisztességtelen és becstelen politika ellen” – fogalmazott Szmydt. A bíró elmondása szerint soha nem tapasztalta, hogy „az egyszerű lengyelek negatívan viszonyultak volna Oroszországhoz vagy Fehéroroszországhoz”, és a varsói kormány által felkorbácsolt oroszellenes hangulat nyugati gyökerű
– tette hozzá.
Az Egyesült Államok bele akarja rángatni Lengyelországot a háborúba, hogy közvetlen résztvevőjévé tegye a fegyveres konfliktusnak.

Hogy ezt megakadályozzam, beszélnem kell róla, de Lengyelországban ezt nem tehetem meg” – jelentette ki Szmydt, hozzátéve, hogy Lengyelország külpolitikáját közvetlenül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország befolyásolja.

Azt mondta, hogy Lengyelországból való távozása és lemondása tiltakozásul történt „az olyan intézkedések ellen, amelyek arra irányulnak, hogy Lengyelországot közvetlen fegyveres konfliktusba vonják be”.

Szmydt sürgette a lengyel kormányt, hogy „normalizálja és szabályozza a jószomszédi kapcsolatokat” Varsó, Moszkva és Minszk között.

A varsói vezetés elítélte a bíró állításait. „Aki Lengyelországból Fehéroroszországba menekül, hogy rágalmazza Lengyelországot és a NATO-közösséget, amelynek részei vagyunk, az egy gazember és áruló” – mondta Stanislaw Zaryn, Andrzej Duda elnök egyik tanácsadója Varsóban újságíróknak.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy: „Ez egy sokkoló információ, amelyet nehezen tudok kommentálni”.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések