A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egymilliárd eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság, Magyarország is kap belőle


Az Európai Unió egymilliárd eurós állami támogatást hagyott jóvá hat tagállam, köztük Magyarország közös egészségügyi projektjének megvalósítására.

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd – írja az MTI.

A brüsszeli közlemény szerint a közös európai érdeket szolgáló projekt (Important Project of Common European Interest, IPCEI) nagyban hozzá fog járulni az európai egészségügyi unió célkitűzéseinek megvalósításához, mivel egyrészt innovatív megoldásokat dolgoz ki olyan betegségekkel kapcsolatban, amelyeket jelenleg nem lehet még kielégítő módon megelőzni vagy kezelni, másrészt pedig javítja az unió újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekkel szembeni felkészültségét.

Az IPCEI Med4Cure elnevezésű projektet hat tagállam, Belgium, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország jelentette be közösen.

A tagállamok akár egymilliárd eurónyi támogatást nyújthatnak a saját költségvetésükből, és ez várhatóan további 5,9 milliárd eurónyi magánberuházást fog mozgósítani. A projekt keretében 13, egy vagy több tagállamban tevékenységet folytató vállalkozás, köztük a magyar Richter Gedeon Nyrt. és a BioTalentum Kft. fog megvalósítani 14 rendkívül innovatív projektet.

A teljes IPCEI-projekt a tervek szerint 2036-ra zárul le, de eltérő ütemtervek vonatkoznak az egyes projektekre és vállalkozásokra. A részt vevő tagállamok szerint a projekt közvetlen és közvetett módon várhatóan mintegy hatezer munkahelyet teremt majd.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések