A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb botrány rázza meg Ursula von der Leyen hivatalát


Nem a legjobban teljesítő jelöltet vették föl egy jól fizető pozícióra a Politico szerint. 

Piepergate – ezen a néven tört ki egy új botrány az Európai Bizottság háza táján. Ursula von der Leyen hivatalában van egy „kis- és közepes vállalkozások követe” („SME envoy”) nevű pozíció, ami arról szól, hogy az illetőnek kapcsolatot kell tartania a Bizottság vezetése és az európai kis- és közepes vállalkozások érdekvédelmi szervezetei között. 

így persze sokan pályáznak az állásra.

Azt pedig legutóbb egy bizonyos Markus Pieper, Von der Leyen politikai szövetségese, a német CDU politikusa nyerte el. A januári bejelentés után mostanra viszont egyre hangosabbak azok a kritikusok, akik szerint nem is volt érdemes a tisztségre, mert a felvételi eljárás során jóval rosszabb eredményt ért el, mint mások, mégis ő került a pozícióba.

Erre azután derült fény, hogy egy elbukott jelentkező, Martina Dlabajová cseh jogász hivatalos panaszt nyújtott be, és ennek nyomán 

Az Európai Bizottság berkeiben – írja a Politico – máskor talán elhalt volna a botrány, most viszont, pár héttel az európai parlamenti választás előtt a Bizottságon belül törtek fel a viták. Több európai biztos, köztük Nicolas Schmit, valamint Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója választ követel Von der Leyentől a Pieper-ügyben. Ez persze nem független attól, hogy e politikusok az Európai Néppárttal vetélkedő európai szocialistákhoz tartoznak, és Schmit a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson.

Az Európai Bizottság hivatalosan még kiáll Pieper kiválasztása mellett, a testület szóvivője szerint

Von der Leyennek a Pieper-botrány akkor köszönt be, amikor egyébként is a Pfizer-ügy újabb fejleményei érintik őt kellemetlenül. Kérdés, hogy az általa óhajtott második bizottsági elnöki ciklus összejön-e majd Von der Leyennek a botrányok és az EP-választás lefutása után.

(mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések