A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tordai is beállt Magyar Peti mellé


A mérhetetlen Párbeszéd politikusa a Facebookon jelezte, hogy Magyar Péterrel van.

Az alábbiakat írta:

Kint leszek én is délután a Péter Magyar által meghirdetett demonstráción.

Kint leszek, mert ebben a rezsimben egy ellenzéki képviselőnek meggyőződésem szerint támogatnia kell mindazt, ami közelebb visz a rendszerváltáshoz, egy demokratikus Magyarországhoz. Kint leszek, mert szövetségesként tekintek mindenkire, aki a NER lebontásán dolgozik. Kint leszek, mert a Magyar Péter által nyílvánosságra hozott hangfelvétel nem csak Varga Juditról szól, hanem azon az ex-miniszter a Völner-Schad-Rogán végrehajtási botrányról beszél, és jelenleg 500 ezer emberrel szemben zajlik aktív végrehajtási eljárás az országban.

És el kell ismerni, az elmúlt időszakban Magyar Péter verte be a legtöbb szöget az Orbán-rezsim készülő koporsójába. Úgy tűnik, ő képes lehet megszólítani és a változás ügye mellé állítani sok, a Fideszből mindeddig nem kiábrándult választót és olyan bizonytalanokat, akiket az eddigi ellenzéki ajánlatok nem mozgósítottak. Úgy tűnik, tőle-neki elhiszik mindazt, amit mi már lassan másfél évtizede szajkózunk. Látszik az is, hogy sokakat vonz a meglévő ellenzéki pártok eddigi támogatói közül is, sajnos emiatt a pártok és politikusok egy része ellenfélként tekint rá.

Pedig, ha tetszik, ha nem, szövetségesek vagyunk, mert az elsődleges célunk közös: megszabadítani az országot az orbáni elnyomástól – és utána majd versenghetünk azon, hogy milyen súllyal legyenek jelen a következő, demokratikus vezetésben a zöld és a kék, a liberális és a konzervatív, a jobb- és a baloldali értékek, pártok, politikusok.

Magyar Péter se nem zöld, se nem baloldali; sok dologban különbözik az ízlésünk és valószínűleg a párkapcsolati viselkedéskultúránk is. Soha nem leszünk egy politikai pártban, az biztos.

És az is biztos, hogy Magyar Péter nem a messiás, mert a politikában nincsenek messiások. Értékek vannak, ügyek vannak, közösségek vannak, és ezeket képviselő, szolgáló politikusok. Ha és amíg Magyar Péter jól szolgálja a változás ügyét, akkor és addig méltó a változást akaró polgárok bizalmára, a hozzá értékrendileg közelebb állók támogatására.

Az elmúlt hetekben megreccsent az Orbán-rezsim sokak szemében eddig – számunkra érthetetlen módon – létező morális alapja. Hangosabb és erősebb lett a változást akaró többség hangja, elhalkultak és megritkultak a Fidesz támogatói. Ha ez a dinamika megjelenik a politikai erőtérben is, ha 2024 júniusában sikerül vereséget mérni a Fideszre az EP- és az önkormányzati választásokon, ha látható többségbe kerülnek a köztársaság erői, akkor megerősödik a remény. A remény, amit eddig is tápláltunk: hogy legyőzhető választáson a Fidesz, hogy két év múlva, békés úton, a társadalmi többség erejével véget vethetünk Orbánék országrontó uralkodásának.

De ehhez bölcsesség kell, önmérséklet, sőt: alázat. Annak belátása, hogy a közös ügyünk mindennél előbbre való; hogy az összellenzéki érdek (ami ma egyenlő a nemzeti érdekkel) fontosabb, mint a pártérdekek vagy az egyéni érdekek; hogy a küzdelmet az állampárt által kialakított szabályok szerint kell megnyerni, ami rugalmasságot és fájdalmas kompromisszumokat követel majd tőlünk. Ezért először is szövetségesként kell, és legfeljebb másodsorban szabad (potenciális) vetélytársként tekintenünk egymásra. Különböző ellenzéki pártok és mozgalmak tagjai és támogatói, változást akaró polgártársak, új keletű és régi ellenzékiek, hahó: egy csónakban evezünk!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések