A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tagesspiegel: tovább csökkent a tekintélyelvű Zelenszkij támogatottsága


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága csökken, mivel egyre inkább tekintélyelvű vezetőnek tartják – állítja a Tagesspiegel című német lap.

A Tagesspiegel szombati cikkében a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet friss közvélemény-kutatásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Zelenszkij támogatottsága “a közelmúltban 61 százalékra süllyedt”. Az ukrán vezető az Oroszországgal 2022-ben kirobbant konfliktus kitörése utáni első hónapokban a polgárok több mint 80 százalékának támogatását élvezte – jegyezte meg a német lap.

Januárban a New York Times arról számolt be, hogy az ukránok egyre inkább belefáradnak az állami irányítású televíziókban erőltetett kormányzati narratívákba, azzal vádolva őket, hogy irreális képet festenek a front fejleményeiről.

Március elején Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyíltan bírálta Zelenszkij előző hónapban hozott döntését, amellyel kirúgta az ország legfőbb katonai parancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. Klicsko többször is tekintélyelvűséggel vádolta az ukrán elnököt.

A Tagesspiegel idézte Stefan Meistert, a német Council on Foreign Relations kutatóintézet Kelet-Európa-szakértőjét, aki szerint az ukrán társadalom egyre kritikusabbá vált a Zelenszkij kormányán belüli autoriter tendenciákkal szemben.

Meister szerint az ukránok kiábrándultak abból, hogy az elnök nem teljesítette az öt évvel ezelőtti kampányában tett ígéreteit, többek között azt, hogy békét hoz az országba és felszámolja a korrupciót.

Volodimir Paniotto, a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet vezetője német újságíróknak elmondta, hogy a közvélemény bizalma Zelenszkij csapatával szemben is jelentősen csökkent.

Zelenszkij első ötéves hivatali ideje május 20-án jár le, bár a hadiállapotra hivatkozva kizárta az elnökválasztás megtartását. Ennek ellenére a kormányátalakítással van elfoglalva, igyekszik eltávolítani azokat a személyiségeket, akik jelentős társadalmi támogatottságot élveznek, és olyanokkal helyettesíti őket, akik “lojálisak az elnökhöz és nem rendelkeznek politikai ambíciókkal” – jelentette a Tagesspiegel.

Az újság Zaluzsnij kirúgását hozta fel példaként, hozzátéve, hogy a tábornok továbbra is népszerűbb az ukránok körében, mint maga Zelenszkij.

Az ukrán elnök “igyekszik félreállítani az esetleges riválisokat, hogy azok ne váljanak számára politikailag veszélyessé” – állította Meister.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések