A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szerbiában visszaállíthatják a halálbüntetést


Aleksandar Vucsics javaslatot tesz majd arra a szerb kormánynak, hogy állítsák vissza a hálálbüntetést. A szerb államfő szerint ez elrettentő erővel bírna, azonban arról is beszélt, hogy az ellenzők érvei észszerűek és indokoltak.

Alekszandar Vucsics szerb elnök kijelentette, szorgalmazza, hogy állítsák vissza a halálbüntetés intézményét – írta meg a Szabad Magyar Szó.

Vucsics egy interjúban elmondta, hogy ezt már korábban is akarta: „annak idején nyilvánosan is szorgalmaztam, és megkértem Szerbia kormányát, hogy az Európa Tanáccsal és másokkal együtt vizsgálja meg, lehetséges-e újra bevezetni a halálbüntetést anélkül, hogy jogi és politikai következményekkel kellene szembenéznünk, hogy emiatt ne büntessenek meg bennünket”.

Ezt most írásban ismét megteszem, és amikor megalakul a kormány, akkor vitassák meg, hogy felterjesztik-e a büntető törvénykönyv ez irányú módosítását a parlamentnek

– fogalmazott.

Az államfő szerint az ellenzők érvei indokoltak és észszerűek, hiszen ha valakit halálbüntetésre ítélnek, majd 20–30 év után derül ki, hogy ártatlan volt, akkor az súlyos következmény. „Ellenben amikor a dolgok annyira nyilvánvalóak, hogy nincs semmi kétség, akkor nem hinném, hogy ez bármilyen problémát generálna, azt leszámítva, hogy valóban hatékonyan elrettentené az elkövetőket az efféle bűncselekményektől” – mondta a szerb elnök, aki valószínűleg Danka Ilics eltűnésének és halálának ügyére célzott kijelentésével.

Alekszandar Vucsics a javaslatot akkor terjesztheti majd elő, amikor visszajött Párizsból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések