A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szentkirályi Alexandra: a fővárosi vezetés sorsukra hagyta az állatokat


A jelenlegi fővárosi vezetés sorsukra hagyta az állatokat, Karácsony Gergely főpolgármestersége idején az állatvédelem kimerült hangzatos ígéretekben, de a tettek és a cselekvés elmaradt – mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra az újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat telephelyén abból az alkalomból tett látogatást, hogy nemrég egy mobil mentésirányító központot kapott az Állatmentő Liga. A főpolgármester-jelölt azt mondta, a jelenlegi városvezetés még a 2019 előtti jó gyakorlatokat is felszámolta, az elmúlt években pedig csak romlott a helyzet.

Annak ellenére, hogy a fővárosnak egy fillérjébe sem került, megszüntették az ingyenes rehabilitációs programot, amely a kennelben töltött idő után segítette az állatok integrációját, sokkal kevesebb örökbefogadó napot tartottak, beszüntették a civil szervezetekkel az együttműködést, és nem tettek semmit az Illatos úti ebtelep fejlesztéséért sem – sorolta Szentkirályi Alexandra.

Mire költi a főváros azokat a forrásokat, amelyek évről évre emelkednek a számára?

– tette fel a kérdést.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje azt ígérte, megválasztása esetén rendezi az Illatos úti ebtelep helyzetét, és újra együtt fog működni a civil szervezetekkel, melyek nélkül – mint fogalmazott – nincs hatékony állatvédelem.

Újra lehet pályázni

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az elmúlt években a civil szervezetek tartották fenn és vitték előre az állatvédelmet. Ezért hirdetett a kormány nemrég egy 500 millió forintos keretösszegű pályázatot a számukra, amelyen 187-en nyertek, köztük 92 fővárosi szervezet, nemsokára pedig újabb 500 millió forintos pályázatot hirdetnek. Emellett már másodszorra rendezik meg az állatvédelmi témahetet, amelyre Budapestről 25 ezer gyerek regisztrált, továbbá felülvizsgálták az állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályi környezetet, és szigorították a büntető törvénykönyvet – ismertette az intézkedéseket a kormánybiztos.

Ovádi Péter elmondta azt is, hogy a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány támogatásával vásárolt mobil mentésirányítási központ mellett a Miniszterelnökség támogatásával egy elkülönítőt is kialakítottak az újpesti telephelyen.

Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője elmondta, a nemrég beszerzett guruló állatvédelmi központ többfunkciós és 21. századi felszereltségű. Alkalmas elsősegélynyújtásra, segíthet szaporítótelepek felszámolásában, valamint óvodai, iskolai bemutatók során a felelős állattartás bemutatásában is hasznát veszik.

Beszerzését az elmúlt évek tapasztalatai indokolták, mivel a liga a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai partnereként közreműködik számos olyan helyzetben, amikor bűncselekmények miatt állatokat is le kell foglalni – mondta el Pataki Gábor.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések