A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli: Irán megtámadta Izraelt

Közvetítésünket ezennel lezárjuk. Holnap jövünk az újabb fejleményekkel. Mindenkinek jó pihenést és nyugodalmas jó éjszakát .

1:00 - Irán több mint 100 robbanóanyaggal megrakott drónt lőtt ki Izrael ellen – közölte az izraeli hadsereg. 

Az iráni állami média arról számolt be, hogy rakétákat is fellőttek.

Csaknem egy órával a drónok kilövése után, Irán kilőtte az „első adag ballisztikus rakétát” – közölte az IRNA hivatalos hírügynökség.

0:50 - „Irán katonai akciója válasz volt a cionista rezsim damaszkuszi diplomáciai helyiségeink elleni agressziójára” – áll az iráni ENSZ-képviselet közleményében.

Az ügy lezártnak tekinthető. Ha azonban az izraeli rezsim újabb hibát követne el, Irán válasza sokkal súlyosabb lesz - írják .
A bejegyzés kitér arra is, hogy a konfliktus Irán és Izrael között zajlik – amitől az Egyesült Államoknak „távol kell maradnia”.

0:17 - Teheránban az utcán ünnepelnek az emberek:


0:15 - A tálibok támogatták Irán Izrael elleni támadását.

Imádkozunk Irán győzelméért a cionista entitás felett

- közölte az Afganisztáni Iszlám Emirátus Külügyminisztériuma.

0:14 - Az USA Kataron keresztül arra kérte Iránt, hogy azonnal hagyja abba az Izrael elleni támadást; Irán figyelmen kívül hagyta a kérést, és azzal fenyegetőzött, hogy amerikai támaszpontokat támad, ha az USA beavatkozik.

0:13 - CNN: Ez a világtörténelem legnagyobb dróntámadása

0:12 - Jelenetek Teheránban, hosszú sorok a benzinkutaknál.


0:08 - Megérkeztek az első iráni drónok. Jordánia nem tudta elfogni őket


0:00 - Szíria izraeli csapásra számítva kiemelt készültségbe helyezte orosz gyártmányú Pantsir föld-levegő védelmi rendszereit fővárosa Damaszkusz és nagyobb támaszpontok körül

23:55 - Iráni ballisztikus rakéták repülnek az iraki égbolton nagy sebességgel Izrael felé


23:48 - Az iráni egyirányú „öngyilkos” drónok első hulláma nagyjából 15 percen belül behatol az izraeli légtérbe.

23:45 - Trump megszólalt:

Izrael tűz alatt áll! Ezt soha nem lett volna szabad megengedni. Ez soha nem történt volna meg, ha én lennék az elnök!

23:45 - Az izraeli El Al Airlines légitársaság 15, erre a hétvégére tervezett járatát törölte

Az érintett külföldi célállomások közé tartozik Párizs, Róma, Barcelona, Milánó, Bukarest, Szófia, Athén, Dubaj és Moszkva.

23:35 - Tel-Aviv-ban megszólaltak a légvédelmi szirénák:

23:25 - Az Egyesült Államok nemcsak amerikai hajókat és rombolókat küldött a térségbe, hanem vadászgépeket is.

Az Egyesült Államok képes lelőni néhány ilyen drónt, ha Biden elnök kiadja a parancsot. Az Egyesült Államok le tudja lőni őket Szíriában, le tudja lőni őket Irakban. Az Egyesült Államok sokat tehet annak érdekében, hogy megakadályozzon egy Izrael elleni jelentős támadást, és megpróbálja azt a minimálisra csökkenteni.

- jelenti a CBS News

23:23 - Izraelben minden iskolát bezárnak, és a több mint 1000 fős összejöveteleket hétfőn este 23 óráig korlátozzák – közölte Telegram csatornáján az izraeli hadsereg.

23:18 - Netanjáhu a parancsnoki bunkerben van.


23:15
- Az öngyilkos drónok negyedik hullámát indítottak Irakból, Karbala felett szúrták ki őket...


23:15
Ali Khamenei: "A rosszindulatú cionista rezsimet megbüntetjük"

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei megfogadta, hogy Izrael „rosszindulatú cionista rezsimjét meg fogják büntetni”, miután Irán dróntámadásokat indított Izrael ellen, amiért az megtámadta szíriai nagykövetségüket.

Mint fogalmazott: a konzulátusok és a követségi irodák bármely országban, legyenek azok bárhol is, annak az országnak a talaját képezik, amelyhez a nagykövetség tartozik. A konzulátusunk megtámadása olyan, mint a földünk megtámadása

 

23:11 -  Az izraeli 12-es csatorna jelentése szerint az izraeli légierő offenzív bevetésekbe kezdett, hogy öngyilkos dórnok elfogását hajtsa végre a szíriai égbolt felett.

23:10 - Irán működésképtelenné tette Izrael légvédelmének egy részét Az izraeli légvédelmi rendszereket kibertámadás érte - írja az Al Masirah jemeni tévécsatorna.

23:09 - Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa közleményt adott ki, amelyben kifejtették, hogy „Az Egyesült Államok Izrael népe mellett lesz”

23:07 - Irak megtagadta az Izrael felé tartó célpontok elfogását - írja az Al-Araby Al-Jadeed.

23:05 - A Közel-Kelet légtere


23:03
- Joe Biden megszakította hétvégi tengerparti nyaralását, és a Marine One helikopterével  visszatér a Fehér Házba, amely amerikai idő szerint 3.36-kor szállt fel.

22:59 - Az iráni rakétakilövésekről szóló jelentéseket megerősítette a CNN.

22:48 -  Amerikai katonai tisztviselők: Irán valószínűleg ballisztikus rakétákat fog indítani, amikor a drónok elérik Izraelt

22:45 -  A jordán légvédelem készen áll a légterét megsértő iráni drónok elfogására és lelövésére – állítja két regionális biztonsági forrás a Reuters szerint.

22:41 - Szükségállapotot hirdetett az izraeli Haifa önkormányzata


22:38
- Az iráni öngyilkos drónok magyarországi idő szerint 3:30 körül érhetik el Izraelt

22:36 - Az iráni Telegram.csoportok azt állítják, hogy a jemeni húti terroristacsoport is lőtt szárazföldi támadást nyújtó cirkálórakétákat és „öngyilkos” drónokat.

Iranian Telegrams are claiming that Land-Attack Cruise Missiles and One-Way “Suicide” Drones have also been launched by the Houthi Terrorist Group in Yemen at Israel.

— OSINTdefender (@sentdefender) April 13, 2024

22:32 - Drónok második hulláma Kermanshahból:

🇮🇷 SECOND WAVE of drone launches from Kermanshah pic.twitter.com/8K7voE9gLS

— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) April 13, 2024

22:22 - Egy amerikai tisztviselő szerint Irán 50-75 egyirányú „öngyilkos” drónt indított Izrael ellen.

Az izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy az Iránból indított egyirányú „öngyilkos” drónok csak a kezdetet jelentik, és az iráni támadás várhatóan szárazföldi támadást nyújtó cirkálórakétákat és iráni támogatású proxycsoportok támadásait is magában foglalja.


22:20
- Biden szombaton konzultációt tart a Nemzetbiztonsági Tanács tagjaival a közel-keleti helyzetről. Erről a Fehér Ház sajtóosztálya számolt be.

22:18 - Egy kormányzati repülőgép, amelyről úgy vélik, hogy Netanjahu miniszterelnök Air Force One-ja, elhagyja az izraeli légteret az iráni csapásokra számítva.


22:16
- Jemen ideiglenesen lezárta légterét.

22:08 - Az izraeli hadsereg szóvivője: Az izraeli hadsereg és az izraeli légierő felkészült a várhatóan órákon belül érkező iráni fenyegetésekre

22:06 - Irán több tucat drónt lőtt ki Izrael felé – írja a Jerusalem Post.

„Több tucat drón repül Iránból Izrael felé”

– írja a kiadvány.

22:04 - Korábban szombaton az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari azt mondta, hogy az ország riadókészültségbe helyezte a légierő védelmi és támadórendszereit.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök viszont hangsúlyozta, hogy

Izrael lecsap arra, aki lecsap rá.

Az Irán és Izrael közötti eszkaláció

Április 1-jén a szíriai védelmi minisztérium beszámolt arról, hogy az izraeli légierő légicsapást mért az iráni főkonzulátusra Damaszkuszban. Az épületben a köztársaság szíriai nagykövetének, Hosein Akbarinak a rezidenciája is volt, aki nem sérült meg.

Az Iszlám Forradalmi Gárda közlése szerint hét IRGC-tiszt halt meg, köztük két magas rangú tanácsadó tábornok: Mohammad Reza Zahedi, a szíriai és libanoni Qudsz Erők parancsnoka és helyettese, Mohammad Hadi Haji Rahimi dandártábornok.

Teherán közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a konzulátus tábornokát ért izraeli légicsapásra, és meghatározza, hogy pontosan hogyan "büntesse meg az agresszort".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések