A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rákay Philip: Novák Katalin helyében én azonnal lemondtam volna


Kétórás interjút adott a Telexnek Rákay Philip filmproducer. A beszélgetésben szóba került Novák Katalin és a kegyelmi ügy, a főpolgármester-választás és a sajtószabadság kérdésköre, továbbá a kormánykritikus magyar filmek állami támogatása is.

Rákay Philip, a Most vagy soha! című film producere és forgatókönyvírója a következő fontosabb kijelentéseket tette a Telexnek adott interjúban:

- Nagyon szíven ütötte, hogy Novák Katalin egy vállalhatatlan és védhetetlen ügyért zárójelbe tette mindazt, amiért dolgozott, és aláásta a Fidesz egyes számú fundamentumát.”

Hozzátette, hogy

Novák Katalin helyében ő azonnal, „már hétfőn” lemondott volna

- A producer „első kézből tudja”, hogy Orbán Viktor egy sajtószemléből értesült az elnöki kegyelemről a sopronbánfalvai kormányülés szünetében. „Dermesztő politikai hibának” nevezte, hogy egy ilyen ügyet a kormányfő tudta nélkül vittek végig.

- A kegyelmi ügy szerinte „nem tud soha lezárulni, mert nagyon sokunkban rendített meg valamit”. Azt ugyanakkor fájlalja, hogy „teljesen aljas és jogtalan módon pedofideszezik a Fideszt”, egy teljes politikai közösségre ráhúzva egy politikai hibát.

- Szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a baloldali vélemények ne tudnának eljutni az emberekhez, mivel egy-egy baloldali irányultságú Youtube-csatorna nézettsége köröket ver például a köztévére. „Amikor a Megafon megjelent, akkor billent valahogy helyre a rend, de ha összeszámolnánk, még most is legalább olyan súllyal vannak ott a baloldali megmondó emberek” – tette hozzá Rákay Philip.

- „Egy annyira korlátolt és bezárt médiavilágot, mint például a német, nem tud még egyet mutatni. Ott aztán egyhangú a média, arról nem is beszélve, hogy főleg amerikai kézben van, és úgy mossák az emberek agyát, hogy az elképesztő” – fejtette ki Rákay.

- A főpolgármester-választással kapcsolatban Rákay azt mondta, fideszesként Szentkirályi Alexandrának drukkol, „de nemcsak a párthűség miatt, hanem mert tudja róla, hogy

nagyon értelmes, nagyon felkészült, tisztességes ember, aki tudja, mit jelent egy várost üzemeltetni”.

- Emellett ugyanakkor Vitézy Dávidot, akit szintén régóta ismer, „egy zseniális városüzemeltető szakembernek” tartja, akinek „felkészültsége vagy szakmaisága megkérdőjelezhetetlen”.

- „Bármelyikük lesz a befutó, akár Alexandra, akár Dávid, Budapest csak jobban járhat annál a teljesen béna és politikailag életképtelen Karácsony Gergely-féle városvezetésnél, ahol egyszerűen látjuk, itt élünk, ebben a városban, hogy mi történik, és mi az, ami nem történik évek óta” – összegezte véleményét Rákay Philip.

- Arra reagálva, hogy a kormányt aktívan kritizáló filmesek ritkábban kapnak állami támogatást, Rákay Philip úgy fogalmazott, „az mégis csak hogy néz ki, hogy állami pénzből valaki pont az ellen dolgozik, amiért egy kormány küzd a világpolitika színpadán. Engem ez nemhogy nem zavar, én sokkal durvábban csinálnám, csak csöndben mondom”.

- Hozzátette: „ha megnézzük, hogy az Orbán-kormány ideje alatt kik kaphattak filmes támogatást, az arány még mindig messze átbillen hozzám képest túloldalra”. 

- Rákay Philip elárulta, hogy a magyar történelem filmes feldolgozása a „mániája”, és azt próbálja bepótolni, ami a Vajna-korszakban elmaradt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések