A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

NYT: az USA és Németország nem akarja felvenni Ukrajnát a NATO-ba


Az Egyesült Államok és Németország vonakodik felvenni Ukrajnát a NATO-ba, annak ellenére, hogy attól tartanak, Kijev orosz nyomásra összeomlik – jelentette csütörtökön a New York Times.

Az Egyesült Államok vezette szövetség tisztviselői aggódnak, hogy egy ilyen drasztikus lépés “belerángatná őket az 1945 óta legnagyobb szárazföldi háborúba Európában” – írta a lap, hozzátéve, hogy a NATO inkább a “középutat” keresi.

Ezeket az aggodalmakat állítólag Berlin és Washington is osztja, amelyek ellenzik, hogy a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozóján tagsági tárgyalásokat kezdjenek Ukrajnával. Ugyanakkor kiállnak az Ukrajnának nyújtott hosszú távú biztonsági segítségnyújtási kötelezettségvállalások mellett.

Szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sürgette a szövetség tagjait, hogy önkéntes adományok helyett inkább arra összpontosítsanak, hogy Ukrajnának “megbízható és kiszámítható biztonsági segítséget” nyújtsanak. A NATO-vezető állítólag egy ötéves, 100 milliárd eurós katonai csomagot javasolt a kijevi rezsimnek, amelynek keretében a szövetség – az Egyesült Államok helyett – nagyobb felelősséget vállalna a segítségnyújtás koordinálásában.

Több nyugati diplomata azonban azt mondta a lapnak, hogy ez a terv jelenleg “elfoghatatlannak” tűnik.

Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet szerint úgy tűnik, hogy Washington hallgatólagosan ellenzi a kezdeményezést, amely csökkentené szerepét a segítségnyújtás koordinálásában. Magyarország nyilvánosan felszólalt minden olyan lépés ellen, amely a szövetséget jobban bevonhatná a konfliktusba.

Az sem világos, hogy a NATO hogyan tudná a tagokat arra kényszeríteni, hogy ilyen hosszú időn keresztül hozzájáruljanak a 100 milliárd eurós csomaghoz – áll a jelentésben.

Nyárra azonban “egyik sem fog számítani, ha Oroszország továbbra is visszaszorítja a kijevi csapatokat, mivel Ukrajna a háború elvesztésének veszélyében van”

– írja az amerikai lap.

Az elmúlt hetekben Oroszország felszabadította a Donbassz kulcsfontosságú városát, Avgyejevkát, miközben több közeli települést is elfoglalt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy ez nem az utolsó visszavonulás lesz, ha az Egyesült Államok nem újítja meg katonai segítségét. A segélycsomag hónapok óta elakadt az amerikai kongresszusban a republikánus ellenállás miatt, mivel a republikánus képviselők több erőfeszítést követelnek a határbiztonság fokozására

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések