A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Népszavazás lesz Svájcban az Oroszország elleni szankciók eltörléséről


Svájci aktivisták az ország vezető politikai pártjának támogatásával petíciót nyújtottak be, amely elegendő aláírást tartalmaz ahhoz, hogy népszavazást kezdeményezzenek, amely Bern semlegességét az alkotmányban rögzítheti, és potenciálisan helyreállíthatja az ország gazdasági kapcsolatait Oroszországgal. 

„A több mint 130 ezer lakos által aláírt úgynevezett “semlegességi kezdeményezést” csütörtökön nyújtották be hivatalosan” – írja a Swissinfo.

A javaslat Svájc semlegességét örökös és fegyveres semlegességként határozná meg, és kifejezetten megtiltaná az országnak, hogy csatlakozzon bármilyen katonai vagy védelmi szövetséghez, kivéve, ha közvetlenül támadják.

A javasolt alkotmánymódosítás azt is megakadályozná, hogy a kormány nem katonai kényszerintézkedéseket és szankciókat vezessen be, vagy azokhoz csatlakozzon, kivéve, ha erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa ad megbízást.

Bern azonban továbbra is fenntartaná magának a kötelezettségeket, hogy megakadályozza a más államok által bevezetett szankciók kijátszását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések