A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszületett a döntés a több ezer adagnyi droggal lekapcsolt szolnoki férfi büntetéséről


Nem indult szerencsésen egy szolnoki férfi éve, ugyanis idén januárban jelentős mennyiségű kábítószerrel fogták el a rendőrök. Ügye ebben a hónapban került a Szolnoki Törvényszék elé, és csütörtök délelőtt született ítélet első fokon.  

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség idén január 4-én emelt vádat egy 48 éves, büntetett előéletű férfival szemben. A vád szerint az illető tavaly nyáron egy szolnoki lakásban több mint egymillió forintért egy kilogramm kábítószert vásárolt egy általa ismert személytől. A csomaggal éppen hazafelé tartott, amikor a rendőrök igazoltatták, és megtalálták nála a drogot, melynek mennyisége alapján nyilvánvaló volt, hogy nem saját fogyasztásra, hanem eladásra szánták. A férfit a rendőrök azonnal őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Ügyében április 4-én tartott előkészítő ülést a Szolnoki Törvényszék. Az ügyész jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, mint – új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt korábban már börtönbüntetésre ítélt – visszaeső vádlottra hét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztés-büntetést indítványozott. Az egy kilónyi, kereskedelmi mennyiségű kábítószer-csomag kiporciózva több ezernyi fogyasztásra való adagot tartalmazott. Az össztermék a törvényben meghatározott jelentős mennyiség alsó határát is többszörösen meghaladta, ezért a férfi tettének társadalomra kivetített veszélyességét is taglalta az ügyész.

A vádhatóság jelezte azt is, hogy indítványában a bűncselekményre kiszabható öttől húsz év, vagy akár életfogytig tartó szabadságveszés helyett a vád csekélyebb tartamú, hét évben határozta meg a büntetési mértéket.

A vádlott az ülésen újabb vallomást nem tett, beismerte bűnösségét, lemondott a tárgyalás jogáról. A védő hangsúlyozta, hogy a büntetőügyet képező drogfogás a kábítószer-kereskedelem kísérleti szakaszát meríti ki, továbbá, védencének megfelelő családi körülményeit és rossz egészségi állapotát hozta fel enyhítő körülményként.

Dr. Hajdu Anna bírónő végül a törvényi minimumban, öt év fegyházbüntetésben határozta meg a vádlottra kiszabott büntetési tételt, nyolc évben a közügyektől eltiltást, illetve a felvetődött 615 ezer forint bűnügyi költség megfizetését is kiszabta a férfira. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője elfogadta a bírói döntést, mely után – mivel tartalmazza a büntetésbe beszámítandó fogvatartás és letartóztatás idejét, valamint a fegyházbüntetés háromnegyed része utáni feltételes szabadulás lehetőségét is – az illető akár két év és hét hónap után szabadulhat a rácsok mögül.

A megfellebbezett elsőfokú határozat miatt az ügyben a Szegedi Ítélőtábla fog jogerős döntést hozni, addig pedig a vádlott várhatóan letartóztatásban marad.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések