A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meggyújtották az olimpiai lángot Görögországban


Az ezüstfáklya július 26-án érkezhet meg az olimpiai nyitóünnepség helyszínére.

Kedd délután meggyújtották az olimpiai lángot az ókori görögországi romvárosban, Olümpiában – számolt be róla az AP. Az ünnepségen ókori görög papnőnek öltözött előadók lobbantották lángra az ezüstfáklyát, amelyet 5000 kilométeren keresztül viszik el a fáklyavivők a játékok párizsi helyszínére.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arról beszélt, hogy

a háborúktól és a konfliktusoktól sújtott időkben az emberek “valami olyasmire vágynak, ami összehozza őket és reményt nyújt”.

Az eseményt több ezer néző követte figyelemmel a helyszínen, a görög rendőrség pedig emelt készültséggel őrizte azt, miután a legutóbbi, a pekingi téli olimpiát megelőző ünnepséget tüntetők zavarták meg.

A felhős idő miatt a fáklya lángra lobbantásához a tegnapi főpróbán már meggyújtott pótlángot használták. Az első fáklyavivő a görögök tokiói olimpiai bajnok evezőse, Sztéfanosz Dúszkosz volt, aki Laure Manaudou francia úszónak, a 2004-es athéni játékokon három érmet szerző sportolónőnek adta át azt.

A lángot először Athénba viszik, ahonnan több szigetet érintve hajón jut el Franciaországba, Marseille-be, ahová a tervek szerint május 9-én érkezik meg. a tervek szerint a végállomás július 26-án az Eiffel-torony teteje lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések