A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyel elnök: nem valószínű, hogy Lengyelországot orosz támadás éri a közeljövőben

Nem valószínű, hogy Lengyelországot a közeljövőben megtámadja Oroszország – jelentette ki Andrzej Duda elnök egy országos napilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban. Kommentárja azután hangzott el, hogy több lengyel tisztviselő azt állította, hogy az országot közvetlen fenyegetés fenyegeti Moszkva részéről.

A Dziennik Gazeta Prawna című napilapnak nyilatkozva, arra a kérdésre, hogy kommentálja a Lengyelország elleni orosz támadás lehetőségét a következő néhány évben, Duda azt mondta, hogy “lehetetlen azt mondani, hogy egyáltalán nincs fenyegetés”, és azt állította, hogy Moszkva célja, hogy a balti államokat és olyan országokat, mint Bulgária, Románia, Szlovákia és Csehország a befolyási övezetébe vonja.

A lengyel elnök ugyanakkor azt mondta, hogy egy tényleges orosz offenzíva fenyegetése “irreális”, és ha Varsó “ma megfelelően reagál, és megteremti az agresszióval szembeni ellenállás lehetőségét”, akkor az országot nem fogják megtámadni.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a múlt hónapban egy interjúban azt állította, hogy Európa “háború előtti korszakba” lépett, és már nem zárható ki egy totális háború lehetősége. Az elmúlt hónapokban több más nyugati politikus is hasonlóképpen azt mondta, hogy Oroszország a NATO megtámadását tervezi.

Tusk, valamint más nyugati vezetők ragaszkodtak ahhoz, hogy növelni kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, azzal érvelve, hogy Oroszország végül más európai országokat is megtámadna, ha legyőzné Kijevet.

Moszkva azonban többször is tagadta, hogy bármilyen szándéka vagy oka lenne a NATO-államok megtámadására. Vlagyimir Putyin orosz elnök “ostobaságnak” minősítette az ilyen állításokat, és azt mondta, hogy Kijev támogatói az orosz támadás feltételezett fenyegetését használják fel arra, hogy támogatást szerezzenek az Ukrajnának nyújtott további finanszírozás számára.

Putyin hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kelet-európai “szatellitáinak” nincs okuk félni egy inváziótól, és hogy az esetleges orosz támadásról szóló állítások csupán kormányzati propaganda, amelynek célja az állampolgárok megijesztése, “hogy további pénzeket szedjenek ki az emberekből, hogy ezt a terhet [Ukrajna finanszírozása] a vállukon viseljék”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések