A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Komoly eszkalációt hozhat a Szíriát ért csapás, kemény válaszlépést ígérnek


Izrael hétfői támadása a damaszkuszi iráni konzulátus ellen minimum nyolc halálos áldozatot követelt, közte két magas rangú Forradalmi Gárda-tiszttel. Irán és Szíria is Izraelt teszi felelőssé a bombázásért, viszont Teherán szerint „az Egyesült Államoknak is felelnie kell” Izrael támogatásáért.

Ahogy arról beszámoltunk, hatalmas csapás érte az iráni konzulátust Szíriában, amely után a Forradalmi Gárda egy magas rangú tisztje, Mohammad Reza Zahedi dandártábornokot, és Mohammad Hadi Haji-Rahimi dandártábornokot, helyettesét is a halottak között nevezték meg. Irán és Szíria kormánya elítélte a támadást, amely lerombolta az iráni nagykövetség szomszédságában lévő épületet.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy nem kommentálja a külföldi jelentéseket, de egy katonai szóvivő azt mondta:

A hírszerzésünk szerint ez nem konzulátus és nem nagykövetség. Ismétlem, ez nem konzulátus és nem nagykövetség. Ez a Qudsz-erők katonai épülete, amelyet polgári épületnek álcáztak Damaszkuszban

– mondta Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők ellentengernagya a CNN-nek adott interjújában.

Ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt években Izrael több száz csapást hajtott végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek szerinte Iránhoz és a forradalmi gárdisták által felfegyverzett, finanszírozott és kiképzett szövetséges fegyveres csoportokhoz kapcsolódnak – írta meg a BBC.

Úgy tűnik, az izraeliek próbára teszik az irániak és szövetségeseik elszántságát, és jelzik, hogy komolyan gondolják a nyomás fokozását ellenségeikre. Az izraeliek azt nézik, hogy mind Irán, mind a Hezbollah nem nyomul olyan keményen, mint azt egyesek várnák. Most meglátják, hogy Irán és a Hezbollah vissza fog-e vágni.

Az izraeli F–35-ös vadászgépek brutálisan támadták a lakóhelyemet és a nagykövetség konzuli részlegét, valamint Irán katonai attaséit – mondta Hoszein Akbari iráni nagykövet. Az iráni állami televíziónak azt mondta, hogy öt-hét ember halt meg, köztük néhány diplomata.

Faisal Mekdad szíriai külügyminiszter kijelentette, hogy határozottan elítéli „ezt a förtelmes terrortámadást”, hozzátéve, hogy „számos ártatlan ember” életét követelte.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter Mekdaddal folytatott telefonbeszélgetésében a csapást „minden nemzetközi kötelezettség és egyezmény megsértésének” minősítette, és „az akció következményeiért a cionista rezsimet tette felelőssé”

– közölte az iráni külügyminisztérium.

Emellett hangsúlyozta, hogy „a nemzetközi közösségnek komoly választ kell adnia”.

A vezető diplomata szerint ez megerősíti a Teherán és Washington közötti növekvő feszültséget, Irán ujjal mutogat az Egyesült Államokra Izrael támogatása miatt. Az X-en közzétett bejegyzésében Amir-Abdollahian közölte, hogy a teheráni svájci ügyvivőt kedden kora reggel behívta az iráni külügyminisztérium, hogy megvitassák az incidenst, tekintettel Svájc szerepére az amerikai érdekek iráni képviseletében.

„A találkozón elmagyarázták az izraeli rezsim terrortámadásának és bűncselekményének dimenzióit, és hangsúlyozták az amerikai kormányzat felelősségét” – mondta a miniszter.

Fontos üzenetet közvetítettek az amerikai kormányzatnak, mint a cionista rezsim támogatójának, az Egyesült Államoknak felelnie kell – tette hozzá.

A Fehér Ház szóvivője szerint Joe Biden amerikai elnök tudott a jelentésekről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések