A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kommandósok megrohamoztak egy hajót a Hormuzi-szorosban, Irán állhat a támadás mögött


Helikopterről ereszkedtek az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tagjai egy portugál zászló alatt közlekedő, izraeli kötődésű konténerszállító hajóra a Hormuzi-szorosnál, és elfoglalták azt. Eközben Európában is bezártak egy teheráni nagykövetséget Irán válaszcsapásától tartva.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda elfoglalt egy izraeli kötődésű hajót a Hormuzi-szoros közelében – közölte a The Times of Israel.

A videón az látható, amint kommandósok helikopterről ugranak a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries nevű hajóra az Ománi-öbölben, az egyesült arab emírségekbeli Fudzsejra kikötője előtt. A kommandósok a hajó fedélzetén álló konténerhalomra ereszkedtek le.

A felvétel alapján azonosított támadást a közel-keleti védelmi tisztviselők Iránnak tulajdonítják.

A helikopterről megállapították, hogy megegyezik azzal az Iszlám Forradalmi Gárda által használt helikopterrel, amelyet a múltban hasonló támadások alkalmával használt a milícia. 

Irán nem ismerte el, hogy elfoglalta a hajót. Az érintett jármű valószínűleg a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries, a londoni székhelyű Zodiac Maritime egyik konténerszállító hajója. A Zodiac Maritime az izraeli milliárdos, Eyal Ofer Zodiac-csoportjának része. A vállalat nem nyilatkozott a lapnak.

A konténerszállító hajót utoljára pénteken észlelték Dubajnál, a Hormuzi-szoros felé tartva. A hajó kikapcsolta a nyomkövető adatait, ami a térségen áthaladó, izraeli kötődésű hajók esetében megszokott. A videón látható akció azonban korántsem az. A kommandósok a hajó fedélzetén álló konténerhalomra ereszkedtek le.

Hallatszik, amint a hajó legénységéből valaki azt kiáltja: Ne gyere ki!, majd további kommandósok ereszkednek a fedélzetre, köztük az egyik jól láthatóan a fedőtüzet biztosítja.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések