A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijev odaszólt a NATO-nak, a világ összes Patriot rakétarendszerét akarják


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna jelenleg az egyetlen olyan állam a világon, amelynek valóban naponta kell megvédenie magát a ballisztikus rakétatámadásoktól. 

Ezért felszólította a NATO országaiból érkező kollégáit, hogy

ADJÁK ÁT UKRAJNÁNAK A VILÁGON RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ÖSSZES PATRIOT LÉGVÉDELMI RENDSZERT.

A nyilatkozatot Radoslaw Sikorski lengyel, Jose Manuel Albares Bueno spanyol és Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszterrel folytatott külön találkozói után tette.

Kuleba szerint a Sikorskival folytatott megbeszélés egyik témája az volt, hogy megvitatták, Lengyelország képes-e segíteni az ukrán légtér védelmét az orosz rakétákkal szemben, valamint a lengyel légtér orosz rakéták általi megsértésének kérdését – írta meg a focus.ua.

A mai napig Ukrajna az egyetlen olyan állam a világon, amely valóban mindennap védekezik a ballisztikus rakétatámadások ellen. Ezért a világon rendelkezésre álló összes Patriot rendszert, amelyet Ukrajna rendelkezésére lehet bocsátani, a lehető leghamarabb le kell szállítani Ukrajnának. Nincs fontosabb hely számukra

– hangsúlyozta Kuleba.

A külügyminiszter ugyanakkor elmondta spanyol kollégájának, Buenónak, hogy Ukrajnának további Patriot és más, ballisztikus rakéták elfogására alkalmas légvédelmi rendszerekre van szüksége. „Beszéltünk a közös erőfeszítések fontosságáról, amelyek célja Ukrajna védelmi képességeinek megerősítése az európai béke elérése érdekében” – mondta Kuleba.

Ugyanakkor dán kollégájával, Rasmussennel megvitatta Ukrajna sürgős katonai szükségleteit, többek között a légvédelmi rendszerek és rakéták biztosításával kapcsolatban.

Az is nagyon kellemes, hogy Dánia továbbra is dolgozik egy új katonai segélycsomagon, hogy megerősítse védelmünket

– mondta Kuleba.

Mint ismeretes, az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszerek bebizonyították, hogy képesek bármilyen orosz ballisztikus rakétát lelőni, beleértve a Kinzsal típust is.

Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg fokozta rakétatámadásait, és rendszeresen bombáz kritikus infrastruktúrát és civileket. Az orosz rakéták és drónok hatékony visszaveréséhez Ukrajnának több légvédelemre van szüksége.

Emlékeztetünk arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök március 28-án azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem adta át Ukrajnának a Patriot légvédelmi rendszereket. Ugyanakkor hozzátette, hogy 5-7 ilyen légvédelmi rendszer jelenléte jelentősen erősítené az ukrán légtér védelmét.

Továbbá egy nappal korábban, április 2-án Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette Hollandiát, hogy adjon át Patriot légvédelmi rendszereket Kijevnek, mivel az Ukrajna elleni orosz rakétatámadások jelentősen felerősödtek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések