A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kevesellte a magyar pénzt, most román állampolgárságot kapott a sportoló


Majdnem egy hónappal ezelőtt két honfitársunkkal nőtt Románia lélekszáma. 

A temesvári születésű, Tiboru néven több könyvet is kiadó Tóth Tibor Facebook-oldalán adott hírt róla, hogy 

2024. március 21-étől Rapport Richárd sakknagymester, egykori magyar ranglistavezető és világbajnokjelölt hivatalosan is román állampolgárrá lett feleségével, 

a szintén sakkozó, szerbiai születésű és magyar állampolgársággal is rendelkező női nagymester Rapport Jovánával együtt. Az állampolgársági határozat Ion-Marcel Ciolacu miniszterelnök aláírásával jelent meg – szúrta ki a Magyar Hang.

Valamennyire azért sejteni lehetett, hogy ez be fog következni.

Pár éve nagy port kavart itthon, hogy Rapport román színekben akart indulni a versenyeken, mert kevesellte azt a pénzt, amit a magyar szövetségtől kapott.

A sakkozó közel két éve költözött át Romániába, miután a Magyar Sakkszövetséggel, illetve a Rapport távozása nyomán kialakult elégedetlenség miatt megbukott egykori elnökkel, Szabó Lászlóval meglehetősen rossz viszonyba került, és már évek óta nem vállalt a magyar válogatottban játékot. Akkoriban Szabó váltig állította, hogy

Rapport számára hétszámjegyű felkészülési támogatást folyósítottak,

amiről utólag kiderült, hogy igaz volt, de a lehető legkisebb hétszámjegyű összeg volt, vagyis egy millió forint.

Ennek a többszörösét kínálta fel a magyar nagymester számára Sacha Dragic szerb nemzetiségű romániai milliárdos, a Superbet fogadóiroda tulajdonosa. A Román Sakkszövetség Rapporton kívül honosította még Kirill Sevcsenko ukrán nagymestert, aki a Rapport-házaspárral egy napon kapta meg az állampolgárságot.

Azért a honosítás másik irányban is működik: magyar színekben játszik már Sanan Sjugirov kalmük nemzetiségű orosz nagymester és a mindössze 20 éves, szintén orosz friss nagymester, Gleb Dudin is. Így az idén szeptemberben Budapesten megrendezendő sakkolimpián ők akár már magyarként is asztalhoz ülhetnek.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések