A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

IDEA: A Momentum és a Mi Hazánk is 5 százalék alá esett


A pártok népszerűségi rangsorát ugyan továbbra is biztosan vezeti a Fidesz–KDNP, de a párt támogatottsága csökkenő tendenciát mutat és évek óta nem volt ennyire alacsony, mint jelenleg – írja az IDEA Intézet a március 31. és április 8. között közösségi média alapú kérdőív segítségével felvett, reprezentatív felmérése alapján.


A felmérést jórészt a Magyar Péter által szervezett április 6-i tüntetés előtt készítették, amikor még azt lehetett pontosan tudni, hogy Magyar Péter milyen formában és milyen párttal indul majd el a júniusi európai parlamenti választáson. Ezért az azóta már bejelentett Tisza Párt a pártpreferenciákra vonatkozó kérdéshez tartozó listában még mindig nem szerepelhetett.

A párt tényleges támogatottságáról a május eleji eredmények tájékoztatnak majd érdemben, de már most is vannak olyan adatok, amelyek alapján, közvetett formában ugyan, de lehet következtetni a potenciális támogatói táborára, illetve arra is, hogy az márciusban és áprilisban is egyértelműen „növekedő pályán” volt – írja az IDEA.

Az IDEA vizsgálataiban az „egyéb” (a kérdőív szavazólapján nem szereplő kisebb, vagy esetleg még nem is létező) pártokra szavazók aránya rendre nagyjából 3 százalékos szintet szokott elérni. 2024 márciusában ez az arány 6 százalékra ugrott, áprilisban pedig még tovább nőtt, elérte a 10 százalékos szintet is.

Mindez az intézet szerint azt jelenti, hogy az „egyéb pártokra” szavazók száma 2 hónap alatt legalább félmillió fővel növekedhetett.


Április elején már csak a felnőtt népesség negyede (25 százalék) szavazott volna a Fidesz–KDNP-re. Ráadásul míg február elején még a biztos szavazók 44 százaléka szavazott volna a Fidesz–KDNP-re, márciusban ez az arány 2 százalékponttal, áprilisban pedig további 4 százalékponttal csökkent. A hónap elején a biztos szavazók körében már „csak” 38 százalék volt a kormánypártok támogatottsága.

Ilyen mértékű népszerűségvesztésre hosszú évek óta nem volt példa a Fidesz–KDNP esetében – írja az IDEA.

Áprilisban is a DK volt a második legerősebb párt Magyarországon, támogatóinak aránya a teljes népesség körében 11 százalék. A kisebb ellenzéki pártokat, úgy tűnik, még inkább érzékenyen érintették az események, hiszen 2024 áprilisában, hosszú idő után, a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága is 5 százalék alá esett a teljes népesség körében az IDEA mérései alapján.

Április elején a felnőtt népesség egyharmada volt a bizonytalanok közé sorolható: az ebbe a csoportba tartozók úgy gondolják, hogy nem mennének el szavazni, vagy nem tudják, kire adnák le a szavazatukat, vagy csak nem szeretnék elárulni azt a felmérés során. E csoport aránya a februári 3, illetve a március 1 százalékos visszaesés után ezúttal nem változott.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. március 31. és 2024. április 8. között vette fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések