A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hiába a nyugati szankciók, az orosz milliárdosok egyre gazdagabbak


Az idén 15-tel emelkedett a dollármilliárdosok száma Oroszországban.

Oroszország leggazdagabb személyeinek együttes vagyona az elmúlt évben 72 milliárd dollárral (26 ezer milliárd forint) 577 milliárd dollárra (211 ezer milliárd forint) emelkedett, a nyugati szankciók ellenére – derült ki a Forbes évente összeállított milliárdos-listájából.

A leggazdagabb orosz üzletemberek listáját Vagit Alekperov, az orosz olajipari óriáscég, a Lukoil korábbi elnöke vezeti.

A 73 éves férfi vagyona az elmúlt évben 20,5 milliárd dollárról 28,6 milliárd dollárra (10,4 ezer milliárd forint) nőtt. Alekperov 2022-ben mondott le Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének vezérigazgatói posztjáról, amelyet közel három évtizeden keresztül tötltött be. A lépésre azután került sor, hogy a milliárdost brit és ausztrál szankciókkal sújtották. Alekperov globálisan az 59. helyen végzett a Forbes listáján.

A második helyen Leonyid Mihelson, Oroszország második legnagyobb földgáztermelőjének, a Novateknek a társtulajdonosa végzett, vagyona 5,8 milliárd dollárral 27,4 milliárd dollárra (10 ezer milliárd forint) nőtt.

Vlagyimir Lisin, az orosz NLMK acélvállalat többségi tulajdonosa idén is a harmadik leggazdagabb orosz üzletember, vagyona 4,5 milliárd dollárral 26,6 milliárd dollárra (9,7 ezer milliárd forint) nőtt az év során.

A Reuters szerint első tízbe került még Alekszej Mordasov, a Severstal acélóriás elnöke, Vlagyimir Potanin, a Norilsk Nickel bányászati óriás tulajdonosa, Pavel Durov, a Telegra vezérigazgatója, Alisher Usmanov, a Megafon mobilszolgáltató társtulajdonosa és Mihail Fridman, a legnagyobb orosz magántulajdonú hitelintézet, az Alfa Bank alapítója is. 

A Forbes szerint az orosz milliárdosok száma az elmúlt évben 15-tel 125-re emelkedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések