A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hagyták kínok között meghalni a felmenőjüket, 10 év fegyház a sértett lányának a büntetése


Az elsőfokon eljáró Egri Törvényszék különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntető eljárásban április 3-án tárgyalást tartott, s ítélet hirdetett. A verdikt szerint a saját felmenője meggyilkolásában bűnösnek talált vádlottnak 10 évet kell fegyházban eltöltenie. 

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, a törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.  A törvényszék megállapította, hogy a terhelt a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Bűnösnek találtatott a terhelt lánya, a másodrendű vádlott is, mégpedig segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében. A cselekményt súlyosabban minősítette, hogy a sértett meghalt és életét a segítségnyújtás megmenthette volna, illetve, hogy a terhelt segítségnyújtásra egyébként is köteles volt. Ezért őt két év szabadságvesztés büntetéssel jújtotta a bíróság, melynek végrehajtását négy évi próbaidőre felfüggesztette.  A szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozata börtön. A törvényszék megállapította, hogy a másodrendű terhelt a szabadságvesztés büntetésből – végrehajtásának elrendelése esetén – legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Ugyancsak segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében marasztalta el a bíróság az élettársát, a harmadrendű vádlottat. A törvényszék őt egy év szabadásvesztés büntetésre ítélte, melynek végrehajtását két évi próbaidőre felfüggesztette. A szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozata börtön, végrehajtásának elrendelése esetén legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra a terhelt.

A bíróság kötelezte a vádlottakat az eljárás során keletkezett bűnügyi költség Magyar Állam javára történő megfizetésére.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak rokonok: anya és lánya, illetve az utóbbi élettársa. A sértett otthonában háztartási baleset következtében 2019. november végén, december elején ágyhoz kötött, mozgás- és önellátásra képtelen állapotba került.

Az elsőrendű vádlott tisztában volt a sértett ezen állapotával, ennek ellenére a gondozását nem látta el, részére sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott, a lakókörnyezet tisztán tartásáról sem gondoskodott. A másodrendű vádlott, illetve élettársa hetente többször megjelentek közösen a sértett által lakott ingatlanban. A sértett halálát az ellátatlanság miatti többszervi gyulladás és vérmérgezés okozta. A halálhoz vezető folyamat során a sértettnek vélelmezhetően az átlagosat lényegesen meghaladó fizikai és lelki fájdalmat, szenvedést kellett elviselnie.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések