A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé


Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki – közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságára (JCS) hivatkozva kedden.

Szöuli tájékoztatás szerint a kilövést Phenjan körzetéből hajtották végre éjfél körül a Japán-tenger felé. A rakéta körülbelül 600 kilométer repült, majd a tengerbe esett.

A bizottság bejelentette, hogy a dél-koreai fegyveres erőknél emelték a készültségi szintet és leszögezte: az észak-koreai ballisztikus rakéták kilövése „provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását”.

A kilövésre alig két héttel azután került sor, hogy a phenjani állami média közlése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy „új típusú, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművének sikeres tesztelését” felügyelte.

A keddi kilövés az idén eddig a harmadik ballisztikus rakétakísérlet.

Az év elején Észak-Korea „fő ellenségének” nyilvánította Dél-Koreát, fölszámolta az újraegyesítésre és a kapcsolatfelvételre hivatott ügynökségeket, és háborúval fenyegetőzött „akár 0,001 mm-es” területsértés miatt is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések