A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egymillió euró a Ferrariban – letartóztatták a budapesti parkfenntartási biznisz kulcsfiguráit


Március elején Pécs környékén a NAV nyomozói letartóztatták Z. Zsoltot, a fővárosi parkfenntartási biznisz fontos háttéremberét, akinek korábbi cége, a Pannon Park Forest Kft. pártállástól függetlenül nyert el budapesti kerületektől busás keretszerződéseket – írja a 24.hu. 

A Baranya Vármegyei Főügyészség közlése szerint Z. ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt nyomoztak.

A NAV már 2023 novemberében is rajtaütött a Pannon Parkhoz köthető személyeken Baranyában. Az adóhatóság akkori beszámolója szerint egy „számlagyár” tagjaira csaptak le. A rajtaütéskor, amelyről akkor videót is közölt a NAV, több drága autót, köztük egy Lamborghinit és egy Ferrarit is lefoglaltak a nyomozók, utóbbi csomagtartójában pedig egy bevásárlószatyorban valamivel több, mint egymillió euró készpénzt is találtak. Akkor három személyt vettek őrizetbe, akiket azóta szabadon engedtek.

Lakat alatt a számlagyár

Lakat alatt a számlagyár🕵️‍♀️ Egyszer s mindenkorra vége a fényűző életnek. Munkatársaink rátették a kezüket egy bűnszervezet vezetőjének garázsában talált limitált szériás Ferrarira, amelyből mindössze csak húszat gyártottak. A luxusjárgány csomagtartójából pedig több mint 1,1 millió euró került elő, és ez még nem minden. Egy másik helyszínen Lamborghini Urus-t parkoltattak. A pénzügyőri akcióval érintett bűnszervezet számlagyárként működött. Az elkövetők 2021 nyarától összesen 472 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek. Jelentős értékű ingatlanok, luxusjárművek és hatalmas mennyiségű készpénz lefoglalásával, illetve zár alá vételével csaknem 1,2 milliárd forint összegű vagyont biztosítottak a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a bűnszervezet végleges felszámolására szervezett akcióban. A 17 ingatlan és 8 gépkocsi mellett a félmilliárd forint értékű készpénz és a zárolt céges számlapénzek is az okozott vagyoni hátrány megtérülését szolgálják. A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban egyszerre 30 helyszínen, mintegy 100 pénzügyőr nyomozó és járőr csapott le. Néhány helyszínen a nagy volumenű adatmentésekhez szükséges IT-specialisták is dolgoztak. A NAV Merkúr bevetési egységének köszönhetően az egyik kiemelt helyszínen pótolhatatlan bizonyítási eszközöket találtak. A nyomozóhatóság a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és intellektuális közokirat-hamisítás bűncselekmények elkövetését kétséget kizáró és azt alátámasztó tárgyi, valamint digitális bizonyítékokat teljes körben begyűjtötte, amely alapján nyolc gyanúsítottat hallgattak ki. A Pécsi Járásbíróság három gyanúsított vonatkozásában elrendelte a letartóztatást. A büntetőeljárás a nyomozóhatóság részéről akár rövid időn belül befejezhető. Amennyiben beigazolódik az elkövetők bűnössége, a szervezet irányítói a büntetőeljárás lezárásakor akár húsz év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Posted by Nemzeti Adó- és Vámhivatal on Friday, November 17, 2023

A 24.hu információi szerint az ősszel letartóztatott három fő és az azóta őrizetbe vett Z. Zsolt is annak a céghálónak a vezetője volt, amely a budapesti kerületek nagy részében uralja a parkfenntartási és kertészeti bizniszt.

Erről a hálózatról megjelent egy cikksorozat még 2020-ban, amely szerint a hálózat tagjai, mint a parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő, a Pannon Park Forest vagy a DeerGarden Kft. hol egyedül, hogy konzorciumban nyerte el a kerületek 2-4 éves parkfenntartási keretszerződéseit. Ezen pedig elég jól kerestek, a négy cég 2022-ben 19 milliárd forint bevételt ért el.

Z. Zsolt ebben a hálózatban töltött be kulcspozíciót, névleg csak a Pannon Park Forest-ben volt tulajdonos, de jó politikai kapcsolatain keresztül a háttérből irányíthatta az üzletet

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések