A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Cseh belügyminiszter: az új migrációs paktum elfogadása jó hír


Az ellenzéki Andrej Babiš viszont a paktum rejtve magába foglalja a kvótákat is.

Az Európai Parlament által szerdán jóváhagyott új európai uniós migrációs és menekültügyi paktum, bár nem annyira ambiciózus, mint ahogy azt Csehország szerette volna, mégis jó hír mindazok számára, akik elégedetlenek a jelenlegi helyzettel

– állítja Vít Rakusan cseh belügyminiszter a CTK hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában.

„Lehetővé teszi (a paktum) az Európai Unió külső uniós határainak hatékonyabb védelmét és a menekültek gyorsabb kitoloncolását. Másfelől egyetlen tagállamot sem fog kötelezni a migránsok befogadására saját területén” – olvasható a Vít Rakusan nyilatkozatában. Következő lépésként szükséges lesz tárgyalni majd az EU-n kívüli országokkal – véli a cseh belügyminiszter -, és az eddiginél hatékonyabb segítséget nyújtani azokon a helyeken, ahonnan a migráció kiindul.

Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke viszont úgy látja, hogy a paktum a migrációs problémát nem oldja meg és rejtve magában foglalja a kvótákat is.

„A paktum a migrációt nem oldja meg, ellenkezőleg a migránsokat már régen meghívta Európába”

– mutatott rá Andrej Babis az X-közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

A volt kormányfő és Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke egyaránt azt állították, hogy a paktum kidolgozásában a mostani cseh koalíciós kormány is aktívan részt vett Csehország uniós elnöksége idején, amit most viszont megpróbál eltakarni.

Alena Schillerová, az ANO képviselőházi frakciójának vezetője bejelentette, hogy a mozgalom rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogja kezdeményezni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések