A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az osztrákoknak elege van, rengetegen kilépnének az Európai Unióból


Az osztrákok 22 százaléka annyira kiábrándult, hogy az Európai Unióból való kilépést is támogatná – derült ki a linzi IMAS kutatásából. A felmérés szerint 29 évvel Ausztria csatlakozása után a lakosság fele nem érzi magát teljesen európainak. Egyre többen elbizonytalanodtak, és inkább kiléptetnék az országot az Európai Unióból.

Az Economx szúrta ki, hogy egy friss felmérés szerint a legtöbb osztrák állampolgár fontosnak tartja az uniós tagságot, mégis megugrott azok száma, akik elbizonytalanodtak, sőt inkább kiléptetnék Ausztriát az Európai Unióból.

A linzi IMAS intézet pénteken közzétett reprezentatív kutatása szerint Ausztria lakosságának több mint fele úgy gondolja, hogy gazdasági és társadalmi szempontból fontos az uniós tagság. Mert az inkább előnyöket nyújt az országnak, mint hátrányt.

Ugyanakkor minden ötödik osztrák szerint ki kellene lépnie az unióból.

A gazdasági portál összefoglalója arra is kitért, a kutatók szerint két hónappal az európai választások előtt figyelemre méltó tendencia, hogy Ausztriában még mindig a pozitív hozzáállás dominál, azonban 2019-hez képest több mint tíz százalékkal csökkent az elkötelezettek száma. Így új megvilágításba került az „öxit” – látványosan romlott a közösség összetartó ereje még a hagyományosan uniópárti osztrákok körében is.

Az osztrákok nem érzik magukat európainak

A felmérés szerint 29 évvel Ausztria csatlakozása után a lakosság fele nem érzi magát európainak. Ráadásul 2019-ben ez az érték még 62 százalékon állt. Érdemes hozzátenni, hogy az unióellenesek között magas az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A felsőfokú végzettségűek inkább az előnyeit látják az európai uniós tagságnak – számuk 2014 óta megduplázódott.

Az összetartozás érzése egyre csökken. Kevesebben tartják úgy, hogy az egyes tagállamok lakosai egy közösséghez tartoznak.

A kutatásban arra is kitértek, hogy az osztrákok 40 százaléka kifejezetten bizonytalan, szkeptikus, míg 28 százalékuk szerint összességében inkább hátrányos az Európai Unióhoz tartozni. Illetve 22 százalék annyira kiábrándult, hogy még az Európai Unióból való kilépést is támogatná, ha ezzel kapcsolatban népszavazást írnának ki Ausztriában.

Végezetül jelentősen magas azok aránya, akik az öxittel kapcsolatos kérdésre nem válaszoltak. Ez pedig arra utalhat, hogy a bizonytalanok száma is jelentősen megnövekedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések