A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az orosz védelmi miniszter óva intette francia kollégáját attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába


Szergej Sojgu szerint Oroszország kész párbeszédet kezdeni Ukrajnáról az isztambuli békekezdeményezés alapján. Telefonon egyeztetett az orosz és a francia védelmi miniszter.

 Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán késő este telefonon óva intette francia kollégáját, Sebastian Lecornut attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába. A védelmi minisztérium közleménye szerint Sojgu azt mondta francia kollégájának, hogy az ilyen tervek végrehajtása „magának Franciaországnak fognak gondot okozni”.

Lecornu a maga részéről részvétét fejezte ki a moszkvai Crocus City Hall koncertteremben március 22-én elkövetett terrortámadás miatt – közölte a minisztérium, megjegyezve, hogy a francia miniszter kitartóan próbálta tisztázni Ukrajnát és a nyugati országokat a terrorizmusban való részvétel gyanúja alól. A támadásért az Iszlám Államot okolta.

Sojgu ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy a nyomozás még folyamatban van, az majd felkutatja az érintetteket.

„Minden felelőst megbüntetünk. Ukrán nyom van a terrortámadási szervezetben” – mondta.

A kijevi rezsim nem tesz semmit a nyugati kurátorok jóváhagyása nélkül. Reméljük, hogy ebben az esetben nem a francia speciális szolgálatok állnak e mögött

 – hangsúlyozta.

Sojgu ugyanakkor megismételte Oroszország készségét az Ukrajnáról szóló párbeszédre, megjegyezve, hogy a kezdeti szakasz az isztambuli békekezdeményezésen alapulhat, amely tárgyalássorozatra Törökország legnagyobb városában 2022 márciusában került sor.

Ami az Ukrajnáról szerveződő genfi ​​találkozót illeti, annak Oroszország részvétele nélkül nincs értelme – hangsúlyozta a miniszter.

Emmanuel Macron francia elnök a közelmúltban keményebb álláspontot fogadott el Oroszország több mint két éve indított háborújával kapcsolatban, és nem zárta ki, hogy európai csapatokat küldjenek Ukrajnába.

Más médiabeszámolók szerint Oroszország azt állítja, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és francia kollégája, Sebastian Lecornu telefonbeszélgetését követően Párizs készségét fejezte ki az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre vagy a lehetséges béketárgyalások megvitatására. A Reuters szerint Franciaország azonban tagadja, hogy ilyen kijelentést tett volna.

Ez nem igaz. Egyetlen pillanatban sem mutattunk hajlandóságot az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre, tárgyalásokra vagy bármi hasonlóra

 – mondta a francia kormány egyik forrása.

Forrás: Magyar Nemzet / Borítókép: Egy házat oltanak tűzoltók Harkivban 2024. április 4-én, miután Oroszország dróntámadást intézett a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedére (Fotó: MTI/AP/George Ivancsenko)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések