A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ENSZ Atomenergiai Ügynöksége is elítélte a zaporizzsjai atomerőművet ért támadást


Az ENSZ Atomenergiai Ügynökségének vezetője elítélte az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű hat atomreaktorának egyikét ért dróntámadást – írja a Guardian.

A szervezet szerint az ilyen támadások jelentősen növelik egy súlyos nukleáris baleset kockázatát.

Az ügy előzménye, hogy az oroszok szerint vasárnap drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját. A támadásban az atomerőmű három alkalmazottja megsebesült, az egyikük állapota súlyos.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy ítéljék el a támadást.

Rafael Grossi az X-en közzétett nyilatkozatában megerősítette, hogy legalább három közvetlen találat érte a ZNPP fő reaktorának szigetelőszerkezeteit. Szerinte ilyen támadás a jövőben nem történhet meg.

Az üzem orosz tisztviselői azt állították, hogy a helyszínt vasárnap ukrán katonai drónok támadták meg. Az ukránok tagadták, hogy felelősségük lenne a támadásban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések