A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerikai hírszerzés: Irán napokon belül megtorlást indít Izrael ellen

Valószínűleg a következő 24-48 órában várható a beígért megtorlás a szíriai iráni konzulátus elleni izraeli támadásért – közölték név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerdán a Bloomberggel.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Kudsz Erők két tábornoka halt meg az április 1-jei izraeli légicsapásban, amely először vett célba egy nemzetközi védelem alatt álló diplomáciai képviseletet.

Általános várakozás volt, hogy Irán a muzulmán szent hónap, a ramadán végéig tartózkodni fog a megtorlástól. Szerdán, amikor a muszlimok az Eid-al-Fitr ünnepet ünnepelték, Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője azt mondta, hogy Izraelnek “meg kell és muszáj bűnhődnie” azért, amit tett.

“Nagyszabású rakéta- vagy dróncsapások” vannak kilátásban – jelentette a Bloomberg az izraeli, amerikai és szövetséges hírszerzési jelentéseket “ismerő” emberekre hivatkozva. Ezeket valószínűleg vagy közvetlenül Irán, vagy szövetségesei, például a libanoni székhelyű Hezbollah fogja végrehajtani – mondták a névtelen források.

Az USA segít Izraelnek a tervezésben és a hírszerzési értékelések megosztásában – mondták a források. Nyugat-Jeruzsálem állítólag megvárja az iráni támadást, mielőtt szárazföldi offenzívát indít a gázai Rafah városa ellen.

Israel Katz izraeli külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Nyugat-Jeruzsálem válaszlépéseket tesz, ha az Izrael elleni támadás iráni területről érkezik. Kedden több lap is arról számolt be, hogy Izrael arra készül, hogy célba veszi Irán nukleáris létesítményeit.

Az Egyesült Államok nyilvánosan támogatást ígért Izraelnek egy iráni támadással szemben, beleértve a beérkező rakéták lelövésében való közreműködést. Washington állítólag azt is felvetette, hogy részt venne egy esetleges izraeli ellentámadásban.

“Nem zárjuk ki, hogy közös megtorló csapásokat indítunk Izraellel, ha Irán vagy ügynökei támadást intéznek ellene” – mondta egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő az Al Jazeera Arabicnak.

Közben a Lufthansa bejelentette, hogy “a jelenlegi közel-keleti helyzet miatt” felfüggeszti a Teheránba és Teheránból induló járatait. A járatok április 11. után folytatódhatnak – közölte a német nemzeti légitársaság szerdán. Azokat a pletykákat, amelyek szerint az iráni Huzestan tartomány feletti légteret lezárták, nem sikerült függetlenül megerősíteni.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) minden szabadságot töröltek és megkezdték a GPS-jelek meghamisítását, felkészülve egy esetleges iráni megtorlásra. A közelgő iráni csapásról szóló pletykák a piacokon is felhajtották az olaj árát, a Brent nyersolaj hordónként 90 dollár felett kereskedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések