A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Skandinávia egyik legnagyobb mecsete épül Stockholmban


Várhatóan 2025 nyarán nyitja meg kapuit a Stockholmi Mevlana Mecset és Oktatási Központ. A mecsetkomplexum a bevándorlók által uralt külvárosban épül. A projekthez több botrány is kapcsolódik, például a mecset mögött álló személyek iszlamista kapcsolatai.

– A mecset nem csak az áhítat és az ima épülete. Ez egy élő multi-aktivitási központ az oktatáshoz, a társasági élethez, a játékhoz, a testmozgáshoz és a bulizáshoz– nyilatkozta a stockholmi városvezetés az épülő Stockholmi Mevlana Mecset és Oktatási Központtal kapcsolatban, ami Skandinávia egyik legnagyobb mecsete lesz, számolt be róla a svéd Samnytt lap.

Stockholm bevándorlók által lakott déli Skärholmsvägen városrészében épül a háromezer négyzetméteres mecsetkomplexum, ami ezer ember befogadására is alkalmas lesz.

Ahhoz, hogy mindez létrejöjjön, teljesen át kellett alakítani a környezetet. A sziklás területen robbantásokat kellett végezni, a füves területekkel, séta- és kerékpárutakkal kialakított, a betondzsungelben felüdülést jelentő parknak is el kell tűnnie a muszlim lakosság igényeinek kielégítése miatt. Szintén tereprendezésre kerül sor a hatalmas parkoló megépítéséhez, ami azzal jár, hogy füves területek és sétányok tűnnek el.

A város teljesítette azt is, hogy a kupolával fedett imaterem Mekka felé néz, az ikerminaretek hangszórói pedig az imára való felhívást fogják a teljes városrészbe eljuttatni.


Mindez 13 millió svéd koronába került a svéd adófizetőknek.

Az avatás várhatóan 2025 nyarán lesz. Bár a finanszírozáshoz a teljes összeg egyharmada áll rendelkezésre, mégis sikerült a városháza engedélyét megszerezni. Hogy megvalósuljon az eredeti elképzelés, gyűjtést szervez a muszlim közösség. 

A projektnek szüksége van az ön támogatására! Lépjen be az adományozási oldalra, hogy részese legyen ennek az egyedülálló és értékes projektnek! 

– írják azon az oldalon, ahol adományozni lehet a mecset építésére.

Történik mindez úgy, hogy egy tavaly év végén végzett svéd közvélemény-kutatás adatai alapján a válaszadók mintegy fele aggódik az iszlám térnyerése miatt az országban.


A válaszadók 60 százaléka pedig bezáratná a szélsőséges eszméket terjesztő mecseteket.

Le kell bontani azokat a mecsetépületeket is, ahol antidemokratikus, svédellenes, homofób vagy antiszemita propagandát vagy általános félretájékoztatást terjesztenek a svéd társadalomról

– jelentette ki még tavaly novemberben Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője, aki azt is követelte, hogy azonnal állítsák le az új mecsetek létesítését Svédországban. – Nem lehet jogos igény, hogy emlékművet építsenek hazánkban egy idegen és imperialista ideológiának – fejtette ki a politikus akkor.

(MNO)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések