A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Libanoni kormányfő: nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy állítsa le a Libanon elleni támadásait


Nemzetközi nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy állítsa le a Libanon elleni támadásait − közölte Nadzsíb Míkáti, Libanon ügyvivő miniszterelnöke, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn hozott határozatában tűzszünetet követelt a Gázai övezetben.

Szinte napi rendszerességű összetűzések zajlanak az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah milícia között, párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval. 

A síita fegyveres csoport egyelőre nem reagált az ENSZ BT döntésére.

Mikáti a hivatala által közzétett állásfoglalásban üdvözölte a világszervezet vezető testületének határozatát, és úgy fogalmazott, hogy „ez az első lépés az izraeli agresszió feltartóztatásának ösvényén a Gázai övezetben”.

Ami Libanont illeti, ismételten felszólítjuk az érdekelt államokat, hogy gyakoroljanak nyomást az izraeli ellenségre, hogy hagyjon fel agressziójával Libanon déli részén

− áll a közleményben.

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere kijelentette, hogy nem állíthatják le a radikális iszlamista Hamász elleni háborút, amíg szélsőségesek túszokat tartanak fogva a Gázai övezetben.

Mikáti februárban a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy esetleges gázai övezeti tűzszünet közvetett tárgyalásokhoz vezethetne Izrael és Libanon között a két ország határán kialakult ellenségeskedések lezárásáról, valamint a jelenleg vitatott határ kijelöléséről.

A Hezbollah szintén tett olyan bejelentést, hogy felhagyna az izraeli területek elleni támadásokkal, ha a gázai övezeti háborúban tűzszüneti megállapodás születne. Izraeli és amerikai tisztségviselők mindazonáltal felhívták a figyelmet arra, hogy egy fegyvernyugvás a Gázai övezetben nem terjedne ki automatikusan az izraeli–libanoni határtérségre.

Borítókép: Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Bilal Huszein)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések