A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kudarcba fulladt a kormányalakítás Bulgáriában


Bulgáriában nem sikerült új kormányt alakítani az eddigi külügyminiszternek.

Marija Gabriel bolgár külügyminiszter bejelentette vasárnap, hogy az eddig koalícióban kormányzó jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) nem tudott megállapodni az új kormány megalakításáról.

Nyikolaj Denkov korábbi miniszterelnök március 5-én mondott le posztjáról, és ezt követően Rumen Radev államfő Gabrielt bízta meg a kormányalakítással. Egyezség született arról, hogy Marija Gabriel az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként dolgozik Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezetése alatt, és ezt követően Denkov átadja a kormányfői tisztséget Gabrielnek a következő kilenc hónapra.

A részletekről azonban a napokig tartó egyeztetések során nem tudtak megállapodni.

"Három napig tárgyaltunk, és elutasítjuk az új feltételeket. A GERB nem vesz részt további egyeztetéseken"

- jelentette ki Gabriel Szófiában újságírók előtt.

Hozzátette, a PP-nek a belügyminisztériumi pozícióra vonatkozó követelései miatt futott zátonyra a tárgyalás. Gabriel bejelentette, hogy hétfőn hivatalosan is tájékoztatja a törvényhozást arról, hogy visszalép a kormányfőjelöltségtől.

Ha a tavalyi választáson legjobban szereplő két nagy párt soraiból a második jelölt is kudarcot vallana a kormányalakítással, az államfőnek a harmadik jelöltet már valamelyik másik pártból kell kijelölnie.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések