A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Zaluzsnij – Ukrajna becsülete. Zelenszkij – Ukrajna szégyene!" - Az ukránok Zelenszkijt fenyegetik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este bejelentette, hogy leváltotta a katonai főparancsnokát. Az is kiderült, hogy Valerij Zaluzsnyij tábornok utódja Olekszandr Szirszkij vezérezredes lesz. Az ukrán közvélemény azonban nem fogadta örömmel a hírt, Zelenszkijt már a saját közösségi oldalain is támadják a kommentelők.

Zelenszkij menesztette a hadsereg éléről Zaluzsnijt, ami olyan beláthatatlan következményekkel járt, amire az ukrán elnök valószínűleg gondolni sem mert.  Az új főparancsnok Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők eddigi parancsnoka lett. Bár Zaluzsnijnak várhatóan találnak valamilyen új pozíciót, ugyanis Zelenszkij kijelentette, hogy a csapat tagja maradhat, azonban a közvéleményt ez sem hatotta meg. 

Az ukránok nagyon kiakadtak az elnökre, akinek a közösségi oldalán a kommentszekciókat elárasztották az őt gyalázó hozzászólások. Többek között ezek: 

"Zaluzsnijt támogatjuk! Az egész csapatoddal együtt szégyellheted magad!”;
"Amikor a népszerűség fontosabb Ukrajnának. Tisztelet, hála és teljes támogatás Zaluzsnij tábornoknak!”;
"Zöld rohadék” [ez Zelenszkij vezetéknevére utal – a szerk.];
"Zaluzsnij – Ukrajna becsülete. Zelenszkij – Ukrajna szégyene!”;
"Kapd be! Áruló! Ukrajna ellensége! Vádemelést ellene!”;
"Háromszoros menekült és bohóc menesztett egy tábornokot. De mi tudjuk, ki lesz a következő elnök! Mindent köszönünk, Valerij ZaluzsniJ!”;
"Ukrajna legrosszabb elnöke! Tisztán politikai okokból kirúgta Zaluzsnijt, mert irigyli, hogy ennyire népszerű az ukránok szemében!”;
"Ez a Zelenszkij-korszak vége. Pedig beírhatta volna magát a történelemkönyvekbe”;
"Aki kirúgja azt az embert, aki az egész országot egyesítette, az elárulja a népet. Ahogy megtette ezt akkor is, amikor figyelmen kívül hagyta a nyugati figyelmeztetéseket Oroszország támadásáról. A legtöbb ukrán elvesztette a győzelembe vetett hitét.”

Zelenszkij mellett néhányan kiálltak, mondván, hogy tiszteletben kell tartani az elnök döntését, hiszen erre megvolt a törvényes jogköre, azonban jóval többen voltak azok, akik elítélték az elnököt a döntéséért. 

A főparancsnok menesztése egyébként hivatalos indoklás nélkül történt meg, az ukrán elnök honlapján megjelent alig kétmondatos rendeletben szó sincs arról, hogy Zaluzsnijnak miért kellett távoznia. 

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a rendelet megjelenésével körülbelül egy időben megpróbálta megindokolni, hogy miért kellett távoznia Zaluzsnijnak. 

"Zelenszkij elnök úgy döntött, hogy szisztematikusan megújítja a fegyveres erők vezetését, beleértve a főparancsnokot. A döntés oka az, hogy szükség van az akciós taktika felülvizsgálatára, mivel tavaly nem sikerült teljes mértékben elérni a kitűzött célokat, megelőzni a stagnálást a frontvonalak mentén, ami negatívan hatott a közhangulatra. Szükség van olyan új funkcionális és csúcstechnológiai megoldások megtalálására is, amelyek lehetővé teszik a kezdeményezés megtartását és továbbfejlesztését, valamint a hadseregben a vezetési elvek reformfolyamatának elindítását" - írta a  tanácsadó. 

Zelenszkij csütörtök éjjel egy zárt körű háttérbeszélgetés tartott ukrán újságírókkal is, amiről a résztvevők semmilyen információt nem hozhatnak nyilvánosságra, azonban Mihajlo Tkacs elárulta, hogy a főparancsnok leváltása volt a téma, és Zelenszkij kifejtette, hogy milyen logika rejlik e mögött. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések