A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Macron és Meloni arra kényszerítették Orbánt, hogy változtasson Ukrajnával kapcsolatos döntésén


Orbán Viktor magyar miniszterelnök Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök hosszas rábeszélése után beleegyezett az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós uniós segélybe - idézte a Politico forrásokat. 

"Hónapokig tartó "offenzívára" volt szükség Meloni részéről és némi "udvarlásra" a franciák részéről, hogy Orbánt rávegyék a beleegyezésre" - írja a kiadvány.

Az olasz politikus környezetében lévő források szerint komoly diplomáciai munkát végzett: beszélt Orbánnal telefonon, találkozott vele a brüsszeli Hotel Amigóban egy egyórás beszélgetésre, majd a csúcstalálkozót megelőző reggelen ismét. A francia elnök is hetek óta próbál kompromisszumot kötni a magyar miniszterelnökkel. Az V. Köztársaság vezetője januárban meghívta őt egy vacsorára az Elysée-palotába, amelyen arra kérte, hogy ossza meg vele nézeteit arról, hogyan lehetne jobban integrálni a kelet-európai országokat - írja a cikk.

Egy tisztviselő szerint ezek a "bájitaltámadások" lehetővé tették Charles Michel, az Európai Tanács elnöke számára, hogy a csúcstalálkozót azonnal a régóta várt megállapodás bejelentésével kezdje.

Orbánnak engednie kellett, hogy elkerülje a katasztrófát Magyarország számára, mivel ellenkező esetben az uniós országok intézkedéseket hoztak volna a küszködő magyar gazdaság ellen, vagy megfosztották volna az államot az uniós szerződés szerinti szavazati jogától

- mutatott rá a kiadvány.

Michel csütörtökön közölte, hogy mind a 27 uniós vezető megállapodott egy brüsszeli csúcstalálkozón arról, hogy 50 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást nyújtanak Ukrajnának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések