A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már a fészkét tatarozza Salamon, az első hazatérő gólya


Akasztón szállt le tegnap az első gólya, a telelésből érkezett vissza Magyarországra a madár. Salamon már öt éve ugyanabban a fészekben alapít családot. A helyiek nagy örömmel fogadták a gólyát, ugyanis ez is azt jelzi, hogy közeleg a tavasz. Idén mintegy két héttel hamarabb tért haza Salamon, aki már a fészket tatarozza. 

Már a fészkében helyezkedik Salamon, a gólya az enyhe időjárás miatt térhetett vissza a szokottnál csaknem két héttel korábban a telelésből a Bács-Kiskun vármegyei Akasztóra. A település az első hazánkban, ahol idén fészkelő madarat láttak. A helyiek nevezték el Salamonnak, a madár már öt éve ugyanabba a fészekbe érkezik haza. 

„Nagyon örülünk neki, hogy Salamon visszatért, idén tíz nappal hamarabb jött vissza, a párja két hét múlva jön. Mi, helyi lakosok nagyon örülünk neki, mert nagyon sok gólyánk van itt, Akasztón” – mondta Jámbor Mária.

Salamon most a fészket tatarozza, várja, hogy párja csatlakozzon hozzá két-három hét múlva.

Az akasztói gólyák minden évben óriási távot tesznek meg, míg hazaérnek.

„Vannak, akik a Boszporuszon keresztül vonulnak át, vannak, akik kicsit keletebbre, Törökország felé vonulnak le a melegebb éghajlatra” – magyarázta Barkóczi András, a Kecskeméti Vadaskert állatgondozója.

A gólyák gyűrűzése segíti a szakemberek munkáját, figyelemmel tudják kísérni útjukat, így védve a fajt és lakóhelyüket.

A következő hónapokban a madárkórházak is növekvő feladatokkal számolnak.

A Kecskeméti Vadaskertben mind az áramütést szenvedett, mind pedig a törött szárnyú, törött lábú gólyákat is el tudják látni.

„Ezek a sérülések legtöbbször maradandók, de hála istennek sok esetben van olyan is, hogy helyre tudjuk hozni ezeket a sérüléseket, és vissza tudjuk helyezni őket a természetbe” – mondta Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója.

Akasztón 35 fészek található, amiből tavaly 27-et el is foglaltak a gólyák.

A telelésből általában március közepén érkeznek vissza a gólyák,

azonban mindig van egy-két egyed, amelyik korábban tér vissza a fészkébe.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések