A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Majdnem 70 órás vita után a Bundestag elfogadta a 2024-es német állami költségvetést


A német parlament alsóháza, a Bundestag a szokásosnál egy hónappal később szavazta meg a 2024-es állami költségvetést. A dokumentum előirányozza az Ukrajnának szánt segélyek kiutalását, szigorú adósságkorlátozást és a mezőgazdasági támogatások megszüntetését, amit a német gazdák elleneztek. 

Erről a német parlament honlapja számolt be.

A költségvetés mellett 388 képviselő szavazott, 279 ellene. A költségvetési bizottság vezetője, Helge Braun szerint a pénzügyi dokumentum vitája 68 óra 35 percig tartott.

A költségvetés 477 milliárd eurót tesz ki, ebből 39 milliárd euró hitelfelvételből származik. Tartalmaz mintegy

7,6 milliárd eurót az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyre.

A dokumentum szerint a BRD visszatér az "adósságfék" alkotmányban rögzített gyakorlatához, amely megakadályozza, hogy az állam az éves GDP 0,35 százalékánál több hitelt vegyen fel. A mechanizmust 2020-ban a COVID-19 járvány közepette felfüggesztették, majd később Oroszország ukrajnai inváziója miatt folytatták.

A költségvetés emellett tartalmazza a személyszállító járatokra kivetett jegyadó emelését és a mezőgazdasági támogatások csökkentését, nevezetesen a mezőgazdasági termelőknek nyújtott dízeladó-kedvezmények megszüntetését.

A Bundesratnak, a parlament felsőházának még jóvá kell hagynia a mezőgazdasági gépekre vonatkozó dízeladó-kedvezmények eltörlését. A kérdésről várhatóan március 22-én szavaznak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések