A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsony kikiáltotta a Budapest Köztársaságot


A Budapestet ötödik éve irányító szociáldemokrata-liberális-zöld koalíció, a köztársaságpárti többség. Így neveztem már az első pillanatban, 2019-ben, az új Fővárosi Közgyűlés első ülésén is.  

Ma, a köztársaság napján - emlékezve arra, hogy 78 éve ezen a napon kiáltották ki a második magyar köztársaságot - érdemes emlékeztetni rá, mit is jelent ma köztársaságpártinak lenni Budapesten. Leginkább talán annak a mondatnak az igazságát, amit a kőhegyi menedékház zászlótartó rúdjára vésett valaki: „ahogy egymással bánunk, az a hazánk”. Ahogyan egymással bánunk, az a mi városunk.

Ez számunkra azt jelenti, hogy ebben a városban a közösség érdeke előrébb való az egyéni részérdekeknél. Azt jelenti, hogy a méltóság egyenlősége mindenkit megillet. Hogy Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Hogy Budapesten tudjuk, hogy a szabad társadalomban, annak polgárai elsősorban nem a maguk, hanem egymás szabadságáról gondoskodnak. Ez pedig számunkra a dolgok emberi léptékének helyreállítását jelenti. A hatalom visszaszolgáltatását azoknak, akiket megillet.

Ezért Budapesten nem egyik vagy másik politikai oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. Ezek a mi értékeink, ezek az elveink, amelyek egyetlen szóval is leírhatók: köztársaság. A köztársaság, amit kiradíroztak az országunk nevéből, és lépésről lépésre kitörölték az állam működéséből is, de a köztársaság ügye nem veszhet el.

Budapest köztársaság. És az is marad - jelentette be Karácsony.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések