A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

ISW: A lőszerhiány miatt az ukránoknak választaniuk kell, mely területeket védik meg


Az amerikai (Victoria Nuland külügyi államtitkár-helyettes családjához tartozó) ISW elemzőközpont szerint olyan mértékű Ukrajna lőszerhiánya, hogy a vezetésnek el kell döntenie, mely területek védelmére fogja összpontosítani készleteit, és melyek elvesztés fáj legkevésbé. 

Az agytröszt ráadásul azt is elmondta, hogy a tüzérségi lőszerek elégtelen mennyisége Ukrajnában bekorlátozza a felvállalható hadműveletek számát, az oroszok pedig kíméletlenül kihasználják, hogy tüzérség terén fölényben vannak. Az oroszok lényegében letarolják a támadott területeket a tüzérséggel, ahol nem marad semmilyen fedezék sem így védhetetlenné válik.

A minap Brüsszel sikerként tálalta azt, hogy Európa lőszerkészleteinek feltöltésére létrejövő kapacitások növekedtek.

Ám ez csak PR-akció volt, amelynek célja elfedni azt a tényt, hogy

az Európai Unió nem volt képes teljesíteni a tavaly tavasszal tett ígéretét Ukrajnának egymillió tüzérségi lőszer leszállításáról idén márciusig.

Sajtóinformációk szerint az EU valamivel több mint félmillió lőszert volt képes átadni Ukrajnának, ebből tavaly novemberig háromszázezret szállítottak le. Mivel igen intenzív felőrlőháború folyik a fronton, naponta több ezer tüzérségi lőszer fogy el ukrán oldalon is. Az oroszok fölénye ötszörös, vagyis minden egyes ukrán tüzelésre öt saját tüzeléssel válaszolnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések