A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Húsz forintos esés várható a kutakon


A növekedés.hu értesülése szerint a jövő hét során jelentős árcsökkenés várható a hazai kutakon mind a benzin mind pedig az olajár tekintetében. 

Az amerikai WTI ára 79 dollárról 72 dollárra csökkent, míg a hazai benzinár szempontjából fontos Brent 84-ről 77 dollárra mérséklődött a héten. 

Az árak ezzel visszatértek a január közepén tapasztalt szintre. A csökkenés ellenére számos tényező, például a hútik támadásai a Vörös-tengeren és Irán rakétacsapásai továbbra is negatívan hathatnak a világpiaci árakra.

A lap szerint a történtek azt sugallják, hogy a háborús félelmek miatt sokan előre bevásároltak a határidős piacon, így az előrehozott kereslet után visszaesés következett be, miközben a kínálati oldal erős maradt. 

Összességében a piac ismét kiegyenlítetté vált; bár az izraeli háború óta többféle ijedelem érte a piacot, a kínálat mindig rugalmasan reagált, így az ár nem tudott tartósan emelkedni. Jelenleg az október eleji szintnél bő 15 százalékkal alacsonyabb.

A növekedés.hu hangsúlyozza, hogy a hazai benzinár néhány napos csúszással követi az olajár és a forintárfolyam változását, így pénteken még emelkedett az ár (a 95-ös benzin átlagára meghaladta a 600 forintot), viszont a nagy heti olajáresés és forinterősödés most fogja kifejteni hatását, és 

akár 20 forinttal is csökkenhet a literenkénti ár.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések