A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fico: az orosz sportolók kitiltása aláássa az olimpia eszméjét

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint az oroszok kizárása az olimpiai játékokról és más nemzetközi sporteseményekről aláássa a tisztességes verseny eszméjét.

Azután nyilatkozott, hogy az ukrajnai konfliktus miatt több nagy versenyről is kizárták az orosz sportolókat.

“Soha nem keverném össze a politikát és a sportot. Miért ártunk ezzel magunknak?” – mondta Fico a Pravda című szlovák napilapnak pénteken.

“Képzeljük el, hogy van egy sportág, ahol az abszolút esélyesek Oroszországból és Belaruszból érkeznek. Ön kizárja őket a versenyből, és valaki, akinek egyébként minimális esélye lett volna a győzelemre, továbbjut és nyer. Mit ér akkor az az aranyérem?”.

“Soha az életben nem akadályoznám meg, hogy sportolók versenyezzenek. Hadd mutassák meg, hogy mindenük megvan a győzelemhez”

– mondta a miniszterelnök.

Decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az Ukrajnával fennálló fegyveres konfliktusára hivatkozva megtiltotta Oroszországnak, hogy válogatott csapatot küldjön a 2024-es párizsi nyári játékokra. Oroszország és a vele szövetséges Belarusz sportolói továbbra is részt vehetnek, de “egyéni semleges sportolóként”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter “szégyenletesnek” nevezte a döntést és követelte, hogy Oroszországból egyetlen sportoló sem indulhasson, azzal érvelve, hogy “a Kreml minden orosz és belorusz sportolót fegyverként fog használni a propagandaharcában”.

Oleg Maticin orosz sportminiszter “teljesen diszkriminatívnak” minősítette a lépést. Úgy érvelt, hogy a NOB Oroszországgal szembeni bánásmódja “ellentétes az alapvető olimpiai alapelvekkel”.

A NOB 2017-ben több doppingbotrány miatt tiltotta el az oroszokat a nemzeti zászló alatti versenyzéstől. Azóta vagy “Oroszország olimpiai sportolói” néven, vagy az “Orosz Olimpiai Bizottság” megnevezés alatt vettek részt a versenyeken.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések