A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Súlyosan megsérült egy munkás egy fa kivágása közben Békéscsabán


Súlyosan megsérült egy munkás egy fa kivágása közben két éve Békéscsabán. A munkahelyi baleset miatt csütörtökön állt a Békéscsabai Járásbíróság elé a két vádlott, a sértett felettesei, mivel nem tartották és tartatták be a szabályokat. A jogerős ítélet szerint mindketten pénzbüntetést kaptak, valamint két évre eltiltották őket az erdészeti jellegű tevékenységektől.


A tényállás szerint a két vádlott és a sértett a vasúttársaság egyik leányvállalatánál dolgoztak akkor: az elsőrendű vádlott, egy 45 éves békéscsabai férfi fő-építésvezetőként, a másodrendű, egy 53 éves okányi férfi pedig a munkásokat irányító előmunkásként. Két éve, 2022 elején nyárfák kivágását kapta fel feladatként a csapat a Szabolcs utcában.

Sem az első-, sem a másodrendű vádlott nem tartotta és tartatta be a munkavédelmi, foglalkozási szabályokat. Lényeges mind a fák döntésénél, mind azok gallyazásánál előre, pontosan megtervezni a munkát. Meg kell határozni azt a veszélyeztetett körzetet, ahol nem tartózkodhat senki sem, ez azonban nem történt meg.

Az első fa kivágását követően a sértett feladata volt a fa feldarabolása után az összerakása, ezért mások társaságában az úgynevezett veszélyeztetett körzetben tartózkodott. A másodrendű vádlott pedig úgy kezdte meg a második fa kivágását – amihez egyébként nem is volt kellő képesítése, jogosultsága –, hogy tisztában volt azzal, hogy vannak a munkaterületen.

Azért, hogy a második fa majd a kívánt irányba dőljön, kötelet kötöttek rá, a kötelet pedig egy teherautó húzta. A döntés során azonban a fa elfordult, kicsúszott és kivágódott a fa egyik kötélre kötött ága. Az elszabadult kötélvég az ággal együtt a fától nagyjából 40 méterre álló sértett combjának csapódott, aki a földre esett. A sértett enyhe agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett, valamint eltört a jobb combcsontja, aminek gyógyulási ideje hét hónapra tehető, és a sértettnél súlyos egészségromlás állapítható meg.

A járási ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak beismerik tettüket, akkor szabjanak ki velük szemben pénzbüntetést, valamint tiltsák el őket az erdészeti jellegű tevékenységtől. Bár a két férfi a nyomozás elején tagadta, hogy őket terheli a felelősség a baleset miatt, a csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen, illetve előtte egy beadványban is elismerték bűnösségüket, azt, hogy hibáztak. Válaszoltak arra a felvetésre is, hogy miért most változtattak a vallomásaikon. Azt mondták, megértették, hogy nekik milyen szerepük volt a balesetben.

A Békéscsabai Járásbíróság azért fogadta el a mostani beismerő nyilatkozatokat, mert a férfiak nem vitatták azt, hogy milyen szabályoknak kellett volna megfelelniük, hogy nekik milyen szerepük volt a történtekben, hogy mi történt, valamint azt sem, hogy a sértettnél a baleset súlyos egészségromlást eredményezett.

Pénzbüntetést kaptak a felettesei

A Békéscsabai Járásbíróságon az elsőrendű vádlottat, a fő-építésvezetőt 360 ezer forint, míg a másodrendű vádlottat, az előmunkást 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, továbbá két évre eltiltották őket az erdészeti jellegű tevékenységgel kapcsolatos foglalkozástól is. A két vádlottnak emellett közösen meg kell fizetnie az eljárás során felmerült 284 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet jogerős, mivel azt a vádhatóság, illetve a két vádlott szintén tudomásul vette.

Az indokolás során elhangzott, hogy büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe a 45 éves békéscsabai és az 53 éves okányi férfi esetében is azt, hogy beismerő nyilatkozatot tettek, hogy büntetlen előéletűek. A fő-építésvezetőnél azt ugyancsak mérlegelték, hogy az elmondása alapján a sértett munkás megbocsátott neki a történtek miatt, és hogy segíti is a balesetet követően, hiszen rendszeresen vitte és viszi a mai napig kontroll vizsgálatokra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések