A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Zelenszkij vezetésével Ukrajna egyre inkább autokráciává válik” - Klicsko megtaposta az ukrán elnököt


Aggodalmait megosztotta a Kijevben tartózkodó nyugati nagykövetekkel folytatott beszélgetések során.

Vitalij Klicsko szerint kötelessége felszólalni arról, hogy szerinte Ukrajna eltávolodott a demokratikus elvektől, amelyekért állítólag harcol – olvasható a Globe and Mail hasábjain.

Kijev polgármestere szerint országa rossz irányba halad, és egyre inkább autokratikussá válik. Az elmúlt 23 hónapban Ukrajna fő televíziós csatornái egyetlen műsort sugároznak, az United News Telemarathon-t, amely kevés teret enged az eltérő hangoknak – miközben a Volodimir Zelenszkij elnököt és kormányát bíráló újságírókra nyomás nehezedik. Klicsko elmondta azt is, hogy az orosz invázió 2022. februári kezdete óta országszerte több mint 200 polgármestert és helyi tanácselnököt váltottak le katonai adminisztrátorokkal.

Mindkét intézkedést a Zelenszkij által a támadásra válaszul kihirdetett hadiállapot keretében fogadták el. Klicsko azonban aggódik, hogy a szabadságjogok és a reformok, amelyekért az ukránok a század elején két nyugatbarát forradalom során harcoltak, semmivé válnak.

A folyamat, amit most látunk, nem mondhatom, hogy demokrácia. Ez a vertikum és az önkényuralom szaga” 

– mondta az interjúban. „E mögött néhány ember kívánsága áll – nem mondhatom ki a nevüket – , de azt kívánják, hogy mindent központosítsanak, és ezért látok központosított médiát és televíziót Ukrajnában, és a hatalmat is megpróbálják központosítani, vertikumot építeni.”

Azt mondja, ez zavarja, mert látott már ilyet korábban is – Oroszországban, ahol szinte semmi sem maradt az ellenzéki pártokból vagy a Vlagyimir Putyin elnököt kritizáló médiából.

A polgármestereket és a községvezetőket a polgárok választják, és helyükre olyan emberek kerülnek, akiket felülről ültetnek be. Ezért aggódom”

 – mondta. 

Klicsko, a korábbi ökölvívó világbajnok elmondta, hogy aggodalmait megosztotta a Kijevben tartózkodó nyugati nagykövetekkel folytatott beszélgetések során. Arra a kérdésre, hogy e diplomaták közül néhányan osztják-e félelmeit, azt válaszolta: „Igen”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések