A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij a lezuhant orosz gépről: Az oroszok szórakoznak az ukrán hadifoglyok életével


Szerda késő esti beszédében Volodimir Zelenszkij is reagált a belgorodi halálos repülőgép-szerencsétlenségre. Az ukrán elnök azzal vádolta az oroszokat, hogy ukrán hadifoglyok életével játszanak, és nemzetközi vizsgálatot követelt – írja a BBC. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda délelőtt lezuhant egy orosz Il–76-os katonai szállító repülőgép Oroszországban az Ukrajnával határos Belgorod déli részén. Az orosz védelmi minisztérium szerint a lezuhant gépen 65 ukrán hadifogoly vesztette életét, és a gépet az ukránok lőtték le, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte.

Szerda esti beszédében az ukrán elnök azt mondta, tájékoztatást kért a belgorodi repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatban, mindent megtesznek, hogy megismerjék a tényeket, és ragaszkodni fognak a nemzetközi vizsgálathoz is.

„Nyilvánvaló, hogy az oroszok szórakoznak az ukrán foglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és társadalmunk érzelmeivel”.

„Minden egyértelmű tényt meg kell állapítani, a lehető legnagyobb mértékben, tekintettel arra, hogy a repülőgép orosz területen zuhant le – a mi ellenőrzésünkön kívül” – hangsúlyozta.

„Meghallgattam a főparancsnok és a vezérkar jelentését a légierő bevetéséről. A fő hírszerző igazgatóság tisztázza a foglyok sorsát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat minden körülményt kivizsgál. Utasítottam az ukrán külügyminisztert, hogy tájékoztassa partnereinket az Ukrajna rendelkezésére álló információkról”.

Zelenszkij az eset miatt lemondta a csütörtökre tervezett regionális körútját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések