A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zárolnák az ukránok bankszámláit, ha megpróbálnak kibújni a sorozás alól

Míg a háború elején tömegesen jelentkeztek a hadseregbe az önkéntesek, most, csaknem két évvel az orosz invázió kezdete után, változni látszik a közhangulat.

Az ukrán védelmi minisztérium elkészítette a mozgósításról szóló törvénytervezet új változatát, és kész jóváhagyásra a kormány elé terjeszteni

– közölte Rusztem Umerov védelmi miniszter a Facebookon január 11-én.

Mint írta, a katonáknak szüksége van rotációra és vakációra. Hozzátette: „Katonáinknak joguk van tudni, mi vár rájuk, és megtervezni a saját életüket. A mozgósításról szóló törvénytervezet egyértelmű katonai szolgálati idejét tervezi megállapítani - és minden katonának szüksége van rá.”

A képviselők felülvizsgálat után visszaküldték a törvényjavaslatot, amelyet a kormány december 25-én nyújtott be. A mozgósításról szóló megbeszélések december 19-e óta folynak, amikor Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy Ukrajna katonai vezetése további 500 000 hadköteles mozgósítását javasolta.

A Kárpáti Igaz Szó közben arról ír, hogy sok kritika éri a törvénytervezetet.

Többek között azért, mert a terv szerint akár tulajdonjogában is korlátozhatják azt, aki kibúvót keres a mozgósítás alól.

Míg a háború elején tömegesen jelentkeztek a hadseregbe az önkéntesek, most, csaknem két évvel az orosz invázió kezdete után, változni látszik a közhangulat. Elég elolvasni a közösségi médiafelületeken a drákói mozgósítást kommentáló véleményeket. Petro Porosenko volt államfő és Julija Timosenko korábbi miniszterelnök is elutasította jelenlegi formájában a javaslatot.

A fegyveres erőknél komoly létszámhiány van, a harctéren tartózkodók többsége 40 és 50 év közötti. A felháborodást kiváltó törvény értelmében a mozgósítás alsó korhatárát 27 évről 25 évre csökkentik, az állampolgároknak be kell jelentkezniük a sorkatonák és tartalékosok névjegyzékébe, orvosi vizsgálaton kell részt venniük, és meg kell jelenniük a helyi sorozóirodákban. A mozgósítás során Ukrajna minden 18 és 60 év közötti állampolgárának katonai okmányt kell magánál tartania, és jelentősen megszigorították a katonai szolgálat elkerüléséért járó szankciókat.

Ezek közé tartozik többek között a bankszámla zárolása és a tulajdonjog feletti ellenőrzés korlátozása.

A kritikusok szerint a javaslat nem csupán alkotmánysértő, de rossz üzenet is azok számára, akik külföldre mentek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések