A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszatérhet a sorkatonaság a szerbeknél


A Szerb Fegyveres Erők Vezérkara és a Védelmi Minisztérium hivatalosan is kezdeményezi a sorkatonai szolgálat felfüggesztéséről szóló határozat visszavonását – közölte Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter. A szerb B92 hírportál közlése szerint pontosabban kezdeményezést indít a kötelező sorkatonai szolgálatot meghatározó törvény újraaktiválására.

A tárcavezető elmondta, hogy a katonai szolgálatnak legfeljebb négy hónapig kellene tartania, de az lehet rövidebb is. Ez viszont csak a kiképzés hosszának felmérésekor derül ki, de a miniszter kiemelte, az biztosan nem lesz egy év vagy fél év hosszú.



A védelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot Szerbiában soha nem szüntették meg, csak felfüggesztették, ami azt jelenti, hogy a felfüggesztést csak el kell törölni.

Kiemelte: széles körű társadalmi vitát kezdeményeznek a sorkatonasággal kapcsolatban.

13 év után szükségünk van a tartalékosok feltöltésére. 13 generáció maradt ki a szerb katonaságból, mert nem volt kötelező katonai szolgálat. Biztonsági szükségleteink az, hogy legyenek újoncok, akik mindig készek megvédeni az országot

 – magyarázta Vucsevics a Happy televíziónak adott interjúban. 

A politikus kiemelte: megértik a biztonsági kockázatokat, s ez nem csak Szerbiára jellemző igény, sok európai országban bevezetik a kötelező katonai szolgálatot – tette hozzá a szerb védelmi miniszter. Aláhúzta: ez nem jelenti azt, hogy konfliktusokra készülne az ország, vagy hogy háború lenne a láthatáron – közli a Danas szerb napilap.

Közben a minisztérium hivatalos oldalán is megjelent a Szerb Fegyveres Erők vezérkarának javaslata a kötelező katonai szolgálat visszaállítására. Mint írják: kezdeményezést indítottak, és javasolták a köztársasági elnöknek és a fegyveres erők főparancsnokának, Alekszandar Vucsicsnak a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések