A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajnából vásárolt rakétákkal akarhattak terrorcselekményt végrehajtani Bécsben és Kölnben


Ukrajnából vásárolt volna légvédelmi rakétát egy iszlamista terrorszervezet, amely Bécsben és Kölnben készült merényletre szilveszterkor.

Az osztrák, a német és a spanyol hatóságok információkat kaptak arról, hogy egy terrorszervezet, az Iszlám Állam afgán ága (ISPK) több támadást tervez Európában az ünnepi időszakban. Az üggyel összefüggésben több embert letartóztattak, a terrorakciókra pedig nem került sor.

Ezzel kapcsolatban az osztrák Exxpress közölt újabb részleteket hatósági forrásokra hivatkozva. Mint írták, Bécsben – egész pontosan az Ottakring nevű városrészben – három személyt tartóztattak le egy menekültközpontban, akik a gyanú szerint mind az ISPK-hoz tartoznak. A portál azt írta, hogy e személyek egyike nem sokkal korábban Kölnbe utazott, hogy felmérje, milyen biztonsági intézkedések vannak érvényben a kölni katedrálisnál. Közlésük szerint a nyomozók azt is megtudták egy informátortól, hogy a terroristák Ukrajnából akartak légvédelmi rakétát vásárolni az akcióikhoz.

Az Exxpress szerint a terroristáknak egy,

a Donbászban harcoló személy ajánlotta azt, hogy darabonként 5000 dolláros áron elad nekik az amerikai gyártmányú, vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákból.

Az értesülés szerint ez a kontaktszemély állítólag többször is Németországba utazott, és fegyvereket ajánlott eladásra (arra korábban az Europol is figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába került nyugati fegyverek egy része a feketepiacon köt ki, és ezek akár terroristákhoz is eljuthatnak).

A portál azt is megjegyezte, hogy az ISPK vélt tagjai közül összesen kilenc embert tartóztattak le 2023 nyara óta. Hozzátették, ez a terrorsejt volt az a szervezet, amely a bécsi Pride-felvonuláson is merényletre készült tavaly nyáron.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések